Метформин = мързел?

n

Метформин – фестивал на когнитивни дисонанси, наивна или небрежна умствена доверчивост, дива бъркотия без логически смисъл, срам без ограничения…

Пациент: Имам много висока кръвна захар 2 часа след основното хранене. Какво трябва да направя?

Общопрактикуващ лекар: Пази диета и приемай метформин!

Функционален доктор: Яж въглехидрати с нисък гликемичен индекс, намери удобни хранителни рецепти с „алтернативни“ брашна и масла и приемайте литри витамин D, берберин, канела и … Прави дълги разходки…

Аз: Яж чисти и само истински, сезонни храни. Но това не е достатъчно! Трябва да правите слънчеви бани, които НЕЗАВИСИМО от витамин D подобряват справянето с проблема. Тренирайте с тежести, дори ако сте стари и не можете да се изправите. намалете електромагнитния смог около вас. Дишайте чист, неизпържен въздух.

Метформин, особено в последно време, ни се продава като чудодейно лекарство, което на пръв поглед работи за всичко: от превенция на рак, очевидно диабет и т.н. Предписва се за всичко! Дори и за отслабване, антиейдж! Чак и културистите го приемат.
Но не всичко, което блести, е злато.

Разбира се, добре направената физическа активност е 1000 пъти по-добра от приемането на метформин и това трябва да виси в офиса на ВСИЧКИ серийни предписания на диабетолози.

Показано е, че метформин влияе негативно върху митохондриалната функция, като инхибира метаболитните подобрения във физическата активност на възраст над 60 години. И не само. Когато негативизирате митохондриалната функция, в дългосрочен план каните на гости някоя съвременна болест.
А откъде идват „положителните“ антиейдж ефекти? Метформин се свърза с цитохром 1, блокирайки кл. дишане = митохондриална смърт, последващо с автофагия, или с други думи рециклира застарелите хетероплазматични митохондрии, продукт на ЛОШ метаболизъм. И това се продава като антиейдж! Наздраве!

Обикновено се счита за лекарство без особени странични ефекти, но употребата на метформин е свързана с висок риск от нисък TSH при пациенти с хипотиреоидизъм.
Употребата също влияе на усвояването(синтезирането?) на витамин В12 и фолати, вероятно чрез преформатиране/стерилизиране на микробиома(мои предположения!), или води до диария 🙂
За лактатната ацидоза сами проучете.

Скорошно проучване върху морски свинчета подчерта, наред с други неща, че:
„метформинът предизвиква различни негативни ефекти (в мозъчните клетки), водещи до общо увеличаване на риска от появата на Алцхаймер“.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

Това са числата, които говорят сами за себе си. Диабет тип 2 се смята за хронично необратимо заболяване, което обаче се „лекува“ с лекарства, физическа активност и контрол на диетата. След това отидете да видите тренировъчните програми и преди всичко предложените диети (богати на въглехидрати) и ще се смеете…
Диабет тип 2 се счита за неизбежно прогресиращ, с фатално необратимо разрушаване на бета-клетките на панкреаса. Да бе!

Само 2,5 часа физическа активност на седмица за предотвратяване му…

Моите съвети са поне 10 години напред и ви казват какво точно да правите, за да живеете здравословно в свят, който ви иска болни!

Когато се консумира, това неметаболизирано фармацевтично съединение се отделя от тялото и в крайна сметка навлиза в околната среда по редица пътища. Въз основа на високата му консумация и екскреция, високи концентрации на метформин са открити в канализацията и съответно в пречиствателните станции. Метформин и неговото превръщане в продукт на гуанилурея са открити в други водни среди въз основа на техните физико-химични свойства. Не е изненадващо, че гуанилуреята е открита и в повърхностните води, подпочвените води и дори питейната вода. Наличната информация за екотоксикологичните ефекти на метформин предполага, че той е потенциален ендокринен разрушител: Environ Pollut. 26 юли 2016 г. pii: S0269-7491(16)30614-5. doi: 10.1016/j.envpol.2016.07.040.

Обещах повече, но ме мързи, а тази статийка е само микрокосмос на това, което не е наред със съвременната медицина.
Съмнението е пътят към мъдростта, казвали древните умни хора. Съмнявате ли се?
Още ли гледате телевизия, вярвате на доктори, правителства, вируси и глобални затопляния?!
Добро утро!

„You can search the world over for good, but until you find it in yourself, it will forever be hidden from you.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature