Метформин = мързел?

n

Метформин – фестивал на когнитивни дисонанси, наивна или небрежна умствена доверчивост, дива бъркотия без логически смисъл, срам без ограничения…

Пациент: Имам много висока кръвна захар 2 часа след основното хранене. Какво трябва да направя?

Общопрактикуващ лекар: Пази диета и приемай метформин!

Функционален доктор: Яж въглехидрати с нисък гликемичен индекс, намери удобни хранителни рецепти с „алтернативни“ брашна и масла и приемайте литри витамин D, берберин, канела и … Прави дълги разходки…

Аз: Яж чисти и само истински, сезонни храни. Но това не е достатъчно! Трябва да правите слънчеви бани, които НЕЗАВИСИМО от витамин D подобряват справянето с проблема. Тренирайте с тежести, дори ако сте стари и не можете да се изправите. намалете електромагнитния смог около вас. Дишайте чист, неизпържен въздух.

Метформин, особено в последно време, ни се продава като чудодейно лекарство, което на пръв поглед работи за всичко: от превенция на рак, очевидно диабет и т.н. Предписва се за всичко! Дори и за отслабване, антиейдж! Чак и културистите го приемат.
Но не всичко, което блести, е злато.

Разбира се, добре направената физическа активност е 1000 пъти по-добра от приемането на метформин и това трябва да виси в офиса на ВСИЧКИ серийни предписания на диабетолози.

Показано е, че метформин влияе негативно върху митохондриалната функция, като инхибира метаболитните подобрения във физическата активност на възраст над 60 години. И не само. Когато негативизирате митохондриалната функция, в дългосрочен план каните на гости някоя съвременна болест.
А откъде идват „положителните“ антиейдж ефекти? Метформин се свърза с цитохром 1, блокирайки кл. дишане = митохондриална смърт, последващо с автофагия, или с други думи рециклира застарелите хетероплазматични митохондрии, продукт на ЛОШ метаболизъм. И това се продава като антиейдж! Наздраве!

Обикновено се счита за лекарство без особени странични ефекти, но употребата на метформин е свързана с висок риск от нисък TSH при пациенти с хипотиреоидизъм.
Употребата също влияе на усвояването(синтезирането?) на витамин В12 и фолати, вероятно чрез преформатиране/стерилизиране на микробиома(мои предположения!), или води до диария 🙂
За лактатната ацидоза сами проучете.

Скорошно проучване върху морски свинчета подчерта, наред с други неща, че:
„метформинът предизвиква различни негативни ефекти (в мозъчните клетки), водещи до общо увеличаване на риска от появата на Алцхаймер“.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

Това са числата, които говорят сами за себе си. Диабет тип 2 се смята за хронично необратимо заболяване, което обаче се „лекува“ с лекарства, физическа активност и контрол на диетата. След това отидете да видите тренировъчните програми и преди всичко предложените диети (богати на въглехидрати) и ще се смеете…
Диабет тип 2 се счита за неизбежно прогресиращ, с фатално необратимо разрушаване на бета-клетките на панкреаса. Да бе!

Само 2,5 часа физическа активност на седмица за предотвратяване му…

Моите съвети са поне 10 години напред и ви казват какво точно да правите, за да живеете здравословно в свят, който ви иска болни!

Когато се консумира, това неметаболизирано фармацевтично съединение се отделя от тялото и в крайна сметка навлиза в околната среда по редица пътища. Въз основа на високата му консумация и екскреция, високи концентрации на метформин са открити в канализацията и съответно в пречиствателните станции. Метформин и неговото превръщане в продукт на гуанилурея са открити в други водни среди въз основа на техните физико-химични свойства. Не е изненадващо, че гуанилуреята е открита и в повърхностните води, подпочвените води и дори питейната вода. Наличната информация за екотоксикологичните ефекти на метформин предполага, че той е потенциален ендокринен разрушител: Environ Pollut. 26 юли 2016 г. pii: S0269-7491(16)30614-5. doi: 10.1016/j.envpol.2016.07.040.

Обещах повече, но ме мързи, а тази статийка е само микрокосмос на това, което не е наред със съвременната медицина.
Съмнението е пътят към мъдростта, казвали древните умни хора. Съмнявате ли се?
Още ли гледате телевизия, вярвате на доктори, правителства, вируси и глобални затопляния?!
Добро утро!

„You can search the world over for good, but until you find it in yourself, it will forever be hidden from you.“

Един отговор за “Метформин = мързел?”

  1. формула55 каза:

    Thanks for the information provided

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature