L Carnitine за отслабване – факт или фикция?

карнитин

L-Карнитинът е дериват на аминокиселината лизин. Името му идва от факта, че за първи път е изолиран от месо(карнис) през 1905. Неговият L-изомер е и биологично активната форма.

Балансът(хомеостазата) в организма зависи от ендогенното производство, усвояването му от храната (добавки), елиминацията и реабсорпцията на карнитин от бъбреците. При определени състояния, нуждите от карнитин могат да надминат собствената синтеза, превръщайки го в есенциален нутриент за нашето тяло.
Важни компоненти за неговият синтез са лизин и метионин, желязо, В-3(НАД) и вит. С. Фактори като храната и бъбречната реабсорпция, не повлияват този процес. Дневно човек произвежда между 0,16-0,48мг. на килограм телесна маса. Съчетано с добрата реабсорпция(95%) и ниска екскреция, е напълно достатъчно, да се избегне дефицит при здрави хора, включително вегетарианци!
Бионаличността на карнитина зависи и от хранителните навици. При вегетарианци усвояването му е между 66 -86%, докато при адаптираните на високо-карнитинов режим(месоядни) то е около 54-72%.
За разлика от хранителните източници, усвояването на карнитина като суплемент(0,5гр.) е в рамките на 14%-18%! Съществуват форми, като ацетилиран карнитин, който е със значително по-висока бионаличност.

Карнитинът се синтезира главно в черния дроб, както и в бъбреците. Най-високи концентрации има в тъканите , който използват мастни киселини като основно гориво – скелетната и сърдечна мускулатура. В тях се осъществява и основната функция на карнитина, да пренася мастни киселини в митохондриите на клетката. Без него, не може да се осъществи бета-оксидацията на дълговерижните МК. За да се свърже към тях и да премине в матрикса на митохондията, карнитинът трябва да е в своята ацетилирна форма.

С напредване на възрастта, митохондриите понижават своята ефективност и се увеличава продукцията на оксиданти, които имат основен ефект върху клетъчното стареене. Тъканните нива на карнитина започват да намалят след 25г. възраст. Суплементацията с добавка, може да допринесе за забавяне на тези ефекти.

Карнитинът се използва за лечение на следните състояния: инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, стенокардия, атеросклероза, Алцхаймер(деменции), ХИВ/СПИН, понижен мотилитет на
сперматозоидите. Препоръчителен е при хора на хемодиализа(венозно), тъй като се отстранява от плазмата…

Въпреки множеството изследвания, карнитинът няма пряко отношение към спортните постижения!

А дали ще помогне за понижаване на телесната маса? Ако се храните с високо рафинирани храни, водите заседнал начин на живот,  не полагате кой знае какви грижи за вашето здраве,  то приема на карнитин може да доведе до положителни резултати. Съчетан с тренировки ще има просто „фантастичен“ ефект. Дължи се на факта, че просто метаболитните пътища за изгаряне на мазнините са „закърнели“ – понижен митохондриален капацитет/ефективност, псевдохипоксия!

При здрави индивиди, закупуването на L-Карнитин(база;тартрат), са си пари на вятъра. Изключение прави ацетил-карнитинът, който предлага и допълнителни свойства.

Месо, риба, млечни продукти са най-богатите хранителни източници. Растителните продукти съдържат доста по-незначителни количества.

Суплементи
Интравенозно се прилага само при лекарско предписание и контрол – за лечение на дефицити.
Оралните форми на карнитина се предлагат свободно като хранителна добавка в дозировка от 0,5-2гр. дневно.
Ацетил L-Карнитинът, освен карнитин, доставя на тялото и ацетилни групи, които могат да се използват за образуването на невротрансмитера ацетил-холин.
Пропионил L-Карнитин осигурява пропионат, който се интегрира в енергийния метаболизъм.

Безопасност
Добавката се толерира добре в повечето случаи. Токсичен ефект от високи дози не са документирани. Разбира се, в редки случаи, може да доведе до лек гастроинтестиналендистрес(гадене, диария). Дози над 3гр./ден може да доведат до миризма на риба при изпотяване. Само L-изомерът е биологично активен и безопасен!
При антиконвулсна(валпроева к-на), анти-ХИВ(нуклеозиди), антибиотична и антиракова терапия се наблюдава чувствителен спад в нивата на карнитин в тъканите!

Благодаря за вниманието, ако статията Ви е харесала,  защо не я споделите и с приятели…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature