Витамин B-6

Б6

Витамин В-6 е поредния водоразтворим от групата на В-комплекс, изолиран през далечната 1930. Термина В-6 отговаря за 6 близки по състав форми – пиридоксал, пиридоксин(пиродоксол), пиридоксамин и техните фосфорилирани аналози. Фосфатният естер, дериват на пиридоксал-5′-фосфат(ПЛФ), е биоактивната коензимна форма, която отговаря за над 4% от всички ензимни реакции в тялото.

Витамин В-6 трябва да се набавя постоянно чрез храната, понеже не можем да го синтезираме. ПЛФ играе важна роля при над 100 ензима, които се класифицират в 5 основни групи:
– Тип 1 – аспартат аминотрансферази
– Тип 2 – триптофан синтази
– Тип 3 – аланин изомерази(рацемази)
– Тип 4 – D-амино трансферази
– Тип 5 – гликоген фосфорилази

Всички тези ензими, с коензим ПЛФ, катализират есенциални биологични процеси като синтеза на хемоглобин и аминокиселини, както и метаболизма на мастни киселини. Значителна част е концентрирана в мускулите, в гликоген фосфорилазата, където участва в отделянето на глюкоза от складирания гликоген, както и образуването и от аминокиселини(глюконеогенеза).
В мозъка, витаминът се включва в производството на серотонин и допамин, от триптофан и фенилаланин. Трансмитери като глицин, D-серин, глутамат, хистамин, ГАМК, се синтезират също с участието на ПЛФ.
В-6 участва и в синтеза на хема, желязо-съдържащата съставка на хемоглобина.
Участва в регулацията на стероидните рецептори и образуването на нуклеинови киселини.

Дефицит на В-6 е много рядко срещано явление. Алкохолиците са с най-голям риск от недостиг. Той най-често се изразява с неврологична симптоматика: раздразнителност, депресия, объркване.

Витаминът се използва за превенция на следните заболявания: имунодефицити, сърдечно-съдови(висок хомоцистеин), намалена когниция/Алцхаймер, депресия, рак, камъни в бъбреците.
Включва се при лечение на: гадене и повръщане, метаболитни нарушения, пременструален синдром, депресия, синдром на карпалния канал.

Изобилства в повечето храни и рядко се налага приема му отвън.
Широко застъпен е в В-комплекс формулите, най-често като пиридоксин хидрохлорид.

Странични ефекти не се наблюдават от хранителни източници.
Въпреки, че е водоразтворим и се екскретира чрез урината, В-6 може да бъде невротоксичен при продължителна употреба във високи дози(500-1000мг./дневно).

Следваща тема В-9 .

Благодаря за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature