4 лесни стъпки за по-добро здраве Част 1

4 стъпки част 1

Всичко в природата се свежда до Енергията. Така е и с човешкото тяло, колкото по-ефективно е то(повече Енергия за единица хранителни вещества), толкова по-здрави се чувстваме и шансът от „разболяване“ е по-малък.
Като най-важен фактор за ефективност смятаме броя/плътността на митохондриите във всяка клетка, техния капацитет.
За тези от вас, търсещи както качество на живот, така и дълголетие, или както ние го наричаме „MaxHealth„, съществуват множество естествени начини за оптимизиране на митохондриалната функция.

Преди да продължа, да разясня обаче, кое наричаме митохондрия/и.
Митохондриите са клетъчните органели, в които се продуцира по-голямата част от Енергията(АТФ/Вода) в тялото. По своята структура приличат на повечето бактерии и основната хипотеза е, че чрез ендосимбиоза са се „вградили“ в човешкия метаболизъм преди около 3,5 млрд. години. Притежават собствено ДНК, отговарящо изключително за енергийния метаболизъм и се делят независимо от нуклеарният геном.

Меценат в областта е д-р Дъг Уолъс, на когото дължим и повечето знания по темата. Официалната медицина харчи милиарди за изследването на ядрения геном, вкратце гените ни, на който според последни данни, се дължат едва около 15% от болестите, т.н. генетично обусловени. Останалата част са следствие именно на аберации в енергийният метаболизъм, чийто генезис стартира в митохондриалното ДНК – неврологична/мускулна дегенерация, сърдечни болести, затлъстяване, диабет, преждевременно стареене…

Апропо, китайците вече разработват интравенозни инжекции с митохондрии. Тестовете с мишки са обещаващи и нищо чудно, това да се окаже следващия чудотворен антиейдж тренд. За по-малко мързеливите, предлагам няколко естествени начина за действие:

1. Слънце(хелиотерапия) – един от най-добрите „буустъри“ на метаболизма.
Фотоните от светлината се абсорбират от водата в клетките и се образува т.н. структурина/заредена вода(EZ-water) – H3O2, вместо H2O. Повишеният негативен(редокс) потенциал Н-, повишава и митохондриалния капацитет.
Казано простичко, слънцето „провокира“ отрицателно заредените йони в клетките, които активират митохондриите и имаме повече съхранена енергия. Повече за този фотоелектричен ефект тук.

2. Студова термогенеза
Експозицията на тялото към екстремно ниски температури води до продукцията на нови митохондрии. Това е един добър пример на максимата: „това, което не ни убива, ни прави по-силни!“.
Дори 20-секундно потапяне в ледена вода 3-пъти седмично, ще доведе до положителна реакция.
Правете студени душове, планински гмуркания, или просто ходете по-леко облечени през зимата и ще се радвате на позитивите. Ако сте забравили ползите от студотерапията, може да си припомните от тук.

3. Периодично гладуване
Основен инструмент за подобряване митоходриалната функция и удължаване на живота. Чрез него се постига по-добро усвояване на кислорода, респективно оптимизиране мастния метаболизъм, по-добра когниция, повишен редокс-потенциал(детокс). Съществуват стотици изследвания по темата. Периодите на гладуване започват от 16-20ч. на денонощие, но съветът ми е, не стартирайте този протокол, ако страдате от хронично заболяване!

4. Двигателна активност
Българите сме една от най-заседналите нации в Европа. Движете се повече и разнообразно. Спортът е полезен за тялото, именно защото прави митохондриите по-ефективни и повишава техния брой, а крайният ефект вече знаете какъв е…

Край на 1-ва част . Следва продължение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature