10 причинителя на хипотироидизъм, за които може би не знаете

.jpg

Вие сте с хронична умора или просто нямате желание за нищо, отивате на лекар, той ви прави изследвания и предписва тироксин до края на живота…

10 причинителя на хипотироидизъм

Да, щитовидните хормони са лесни за изледване, а „решението” още по-лесно за предписване. Повечето лекари нямат време да се занимават с първопричината за вашето състояние, те искат да ви помогнат набързо и да ви дадат някакво облекчение на проблема…

Да, медикаментите вършат работа, но за определено време, като в последствие се появяват старите симптоми и се налага периодично увеличаване на дозата! Може би проблемът не е в самата жлеза, а някъде другаде?

Нямате си идея колко хора и до днес смятат, че щитовидната жлеза е ключът към добрия метаболизъм, включително и лекарите в клиниката, но това просто не е цялата истина.

Черният дроб

Черният дроб е двигателят на нашето тяло, с участието на лептина. Лептинът е пептиден хормон, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма на човек, включително на апетита и метаболизма. Най-общо казано той понижава апетита, но и повишава температурата на тялото, така че да се изразходва по-голямо количество енергия. Щитовидната жлеза определя скоростта на процесите. Защо е така ли ? Леко отклонение:

Когато хората се нахранят почти 60%  от калориите се озовават в черния дроб, от които се обезпечават енергийните нужди на тъканите и органите между храненията. Глюкагонът управлява разпределението на енергията. Останалото количество (~40%) се „пакетира” и разпределя между периферните тъкани и мускулите, където инсулинът позволява навлизането и в клетките. Ако тези клетки са лептино чувствителни те приемат всичките 40%, но ако не са излишните калории се връщат обратно в черния дроб, където се натрупват като мазнини(чернодробна резистентност). Така натъпкана, мазнината в черния дроб води до имунна реакция индуцираща секреция на възпалителни цитокини  HS-CRP->nFkB->TNFalpha->IL6.

На ниво черен дроб се случва и нещо друго. Тъй като мускулите не могат да приемат изпратената към тях енергия, това води до повишена синтеза на LDL-холестерол и съответно намалена чувствителност към неговия рецептор, а това позволява той да циркулира много по-дълго в кръвотока,  правейки го по податлив на окисление.

Черния дроб пакетира излишната енергия в LDL частици с цел нейното отстраняване.

Ако храненето е богато на въглехидрати това води  до образуване на липопротеини с ниска плътност(SdLDL). Ако е богато на мазнини или белтъчини резултатът е липопротеини VLDL,ILDL. LDL-холестеролът има 3 субфракции, за които никой нищо не говори. Точно SdLDL са атерогенните частици, които увреждат съдовия ендотел (вътрешната повърхност на артериите). И  водят до атеросклероза с последствие инфаркт. SdLDL холестеролът е малък, наситен и се залепя между ендотелните клетки и по артериалната стена, докато не запуши артерията.

Но преди да достигне до артериалната стена, най-често оксидира, понеже е високочувствителен към химикали (Il-6, TNFalpha, свободни радикали). VLDL частичките не са проблем. Понеже те са големи и не могат да се депозират между стените на съдовете и повечето отиват към мастните депа под контрола на липопротеин липаза и хормон чувствителна липаза (естрогенът и тестостеронът определят къде точно ще се разпредели и остане). Това е и причината защо андропаузата и менопаузата предизвикват затлъстяване на определени региони.

С цел добра обосновка изместих и контекста на цялата статия, като за финал ще кажа, че яденето на въглехидрати (като фруктозата е най-лошият избор) води и до висок SdLDL. А не мазнини или протеин. Високата му концентрация кара черния дроб да произвежда и огромни количества триглицериди с цел складиране на тези лоши частици. На места като вашите артерии, вътрешности, сърце или дроб.

Крайният резултат е стеатоза (мастен черен дроб), метаболитен синдром, хипотироидизъм, хронична умора. Като повечето метаболитни показатели изглеждат съвсем нормално.

Обратно към щитовидната жлеза. Ако изключим това, че нямаме лептинова резистентност в черния дроб и мускулите, каква друга може да е причината за нашата отпадналост и хипотироидизъм.

Причинители за хипотироидизъм

  1. Първичният хипотироидизъм представлява намалена секреция на хормона Т4. Причина за това може да бъде деструкция на жлезата от напреднал синдром на Хашимото, радиация, интоксикация с тежки метали, намален прием на йод или операция на жлезата. За да изключим и тези възможности са необходими изследвания на свободен Т3 и Т4, Тироидни антитела, обърнат Т3(в България почти невъзможно).
  2. Друг фактор повлияващ тироидната функция е адреналното изтощение. При наличие на такова, организма инхибира жлезата с цел предпазване от допълнително „прегаряне” на нервната система. Целият наличен Т4 се превръща директно rT3, който е неактивен.
  3. Обратното също е възможно, високия кортизол също води до висок rT3, поради същата причина.
  4. Намаленото преобразуване на Т4 към Т3 също е предпоставка. Много малка част от активния Т3 се синтезира директно. За конвертирането са необходими адекватни концентрации на витамин А, селен, цинк, йод и желязо, както и прогестерон. Селенът е широко използван от тялото за детоксикация на живак и други токсини.
  5. Стресът във всичките му форми може да повлияе директно на хипоталамуса и хипофизата, както и на лимбичната ни система. Когато тези жлези са потиснати, те изключват и щитовидната функция. Билки адаптогени биха помогнали в по-леките случаи, но препоръчвам консултация със специалист при подобни показания.
  6. Повишеният естроген кара черния дроб да продуцира и повече тироид свързващ протеин, който свързва тироидните хормони, намаляйки концентрацията на свободно циркулиращите. Много често съотношението прогестерон:естрадиол е нарушено както при жени, така и при мъже. Токсини, пестициди, фитостероли, висок % телесна маса са причини за повишен естроген.
  7. Медикаменти блокиращи тироидната функция са статини, бета блокери и стероиди, водещи до дисрегулация.
  8. Твърде много, както и твърде малко йод води до проблеми.
  9. Статистически има много корелация между Хашимото и Целиачна болест. В допълнение не целиачна глутенова чувствителност може да играе роля в хипотироидизмът.
  10. Друга причина за това са претренирането или многото работа, намалено количество сън.
А сега си признайте, дали сте се сблъсквали с някои от симптомите?

Ако статията на Максхелт Ви е харесала, защо не я споделите и с приятели?!

 

Често задавани въпроси

Състояние на щитовидната жлеза, при което се наблюдава понижена активност и продукция на хормони.

Основните хормони на жлезата Т3(трийодтиронин) и Т4(тироксин), както и ТСХ.

В зависимост от статуса на пациента се провежда хормонално заместителна терапия и/или подпомагане с хранителни добавки.

Установяване основните причинители и тяхното минимизиране/елиминиране. Подхранване на ВСИЧКИ органи и системи, тъй като рядко това е локален проблем. Постигане на баланс в организма(редокс), последващо детоксикиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature