Цел, задачи и средства

задачи средства

За тези от Вас, които не са чували, гореспоменатия алгоритъм от действия, това е последователността, при която се изготвят един рехабилитационенно-възстановителен, тренировъчен и т.н. план (Забележете, че поставям рехабилитационния и тренировъчния план – един до друг ). На първи поглед, това е толкова логично, че не заслужава даже да се споменава, затова повечето от нас автоматично го поставят в графата: 

„ Е, много ясно, че е така ”… ” Е да, де да…”..” Ааа, това ли, да бе знам ” и т.н.

Моят скромен опит, от професионалната ми практика, спорта и живота като цяло ми е показал, че всички тези „ тотално ясни неща ” са меко казано тъмна Африка. Защо това е така? Единственото, което мога да дам, като обяснение е моята лична гледна точка, която държа да отбележа си е ЛИЧНА и в много аспекти може да не лежи на абсолютната истина ( каквото и да значи това ). Все пак, поради естеството на текущия кратък труд, ще се огранича, до спортният аспект на проблема – но държа да наблегна на понятието Спорт за Всички (СзВ).

Искам още в началото да се разгранича от Спорта за високи постижения ( СзВП ), защото: Първо – болшинството от хора са толкова далеч от това проявление на качества, че е безмислено въобще да се споменава и Второ – там говорим за тясна специализиция, за която се изискват точно подготвени кадри ( специалисти ) , планиране от по 1,2,4 годишни цикли и т.н.
Затова, ще се спра на Спорт за Всички, защото точно това е мястото, където се намират 99% от трениращите по спортните зали, фитнеси и др.центрове ( включвам и себе си разбира се ). Знам, че това ще обиди много от вас, но както казваше един любим мой треньор и приятел: ” Нещо си са взел на сериозно..Ще ти мине ”. Така, че ако смятате да дочетете тази кратка встъпителна статийка, моят съвет към вас е:

„Не се взимайте на сериозно… работата, задълженията, професията си на всяка цена.. но не и себе си. ”
След като, надявам се, сме отсели голяма част от хората, които не се разбрали горната мисъл, може да продължим по същество. Защо е толкова важно да сме изяснили тези три понятия , преди да влезем в съприкосновение с някакво спортно занимание? Отговорът е доста простичък. Ако си изясним тези три, да ги наречем „стожера”, на тренировъчния процес, ще е малко вероятно да допуснем типичните грешки, които повечето хора правят. Това би ни спестило:

1.Болка 2.Финанси 3.Пропуснати възможности 4.Финанси 5.Разочарования 6.Сериозни травми 7.Финанси 8.Оползотворяване на собствения ни потенциал 9.Финанси…

Добре де, к’во само ги споменавам тия финанси… Ами, просто искам да ви намекна, че да действаш необмислено, ако не ви интересуват другите аспекти, е доста скъпо. Все пак живеем в епохата на демокра.. капитал… абе във време, където споменавайки думите: „ пари, финанси, активи, печалба, загуба“ и т.н. лесно се привлича вниманието на хората. Надявам се, че успях да привлека Вашето.

И така. Това,към което искам да насоча вниманието е:

1.Цел ( Какво искам/трябва да постигна?)
2.Задачи ( Какво трябва да правя за тази цел?)
3.Средства ( Кои средства ще използвам по Пътя си?)
Например:
1.Аз искам/ трябва да отслабна!
2.Аз трябва да „забързвам” своя метаболизъм/да „изгоря”мазнини/да „покача” активната си мускулна маса….
3.Аз ще използвам средствата: кросфитинг, бодибилдинг, джогинг, спининг, дрифтинг и други –инги и т.н.
Дотук всичко е ясно нали?Продължаваме по-нататък:

1. Имам ли знанията, да постигна това?
Да? …. Много добре! Няма смисъл да продължавате да четете.
Не?…Много добре! Намерете някой, който знае, как се постига това.. ЗАПЛАТЕТЕ му..( за труда,който е положил през годините; за усилията, които са му коствали натрупването на знания; за интелектуалния и физически труд, който ще положи, докато се старае да го прехвърли и на вас….) …. Пожънете плодовете на собствения си труд!

2. Трябва ли да развивам собствените си знания?
Разбира се. По този начин,ще направите работата на вашият треньор/ инструктор / гуру и т.н. далече по-лесно, приятна, а по този начин, ще имате възможност да оползотворявате часовете, като преминете на едно друго ниво на комуникация.

3. В Интернет има толкова много информация… нямам излишни пари… откъде да знам, че той/ тя разбира?
Всичко е въпрос на приоритети. Ако нямате възможност да тренирате с определен човек/ инструктор / гуру и т.н. съберете пари и си платете поне една консултация. Изберете внимателно при кого ще отидете, разпитайте, задавайте въпроси. Да в Интернет и списанията наистина има ТОЛКОВА МНОГО информация и все пак ТОЛКОВА МАЛКО хора изглеждат добре, а още по-малко от тях са добре здравословно, което уж е причината, повечето хора да се захванат със Спорт за Всички .

Ако забелязахте, досега не съм споменал, така модерните в днешно време, магически-митически думи, с които наляво и надясно се обстрелват един-друг хората занимаващи се със СзВ, а именно:
– „ травма, нерв, прищипване, дискова херния, изпукване, дископатия, слабост на ..абдуктор, псоас, аддуктор, предна верига, задна верига, активация и т.н.
Разбира се, затова има причина. Първо, все пак това е просто една статийка. Второ, в скоро време ще има и други. Трето, ако изпълнявате 1.2.3. е малко вероятно, да се запознаете с „модерните думи”, освен за обща култура.

……………………………………………………….

Стоян Стаматов

Няколко думи за мен:

Роден съм в град Бургас. От съвсем ранна възраст се запалих по спорта, благодарение на моите родители. Тренирал съм плуване, гребане ,волейбол, баскетбол. В последствие се преориентирах към тренировки с тежести ,бойни спортове, здравословни практики и др., като продължавам и до днес да поддържам един активен начин на живот.
Професионалният ми път в сферата на „ болките и контузиите ” започна през 2005 година, след завършена Следдипломна квалификация към НСА-София –„ Спортен масаж и рефлексотерапия”. Бързо започнах да прилагам знанията сред моите приятели и съотборници, като основният контигент беше разбира се с хора от спортните среди.

От 2007 -2009 година, работих, като масажист БВФТ- Националния отбор Вдигане на Тежести.

През 2010год , с цел повишаване на квалификацията, бях приет в МК”Й.Филаретова”, специалност-Рехабилитатор,като през 2013год успешно се дипломирах.

От 2011год. до днес съм рехабилитатор/терапевт на БККФ-Националния отбор по киокушин-кан карате .

От 2005год. досега успешно съм изкарал множество курсове и допълнителни квалификации като: Myopuncture™, Kinesio Taping, Yumeiho, Soft-tissue mobilization и други..

За мен е от първостепенна важност, когато „се върви по някакъв Път”, нещата да се предприемат: Последователно-Постепенно-Постоянно! Добре е езикът, на който се води разговорът да е разбираем, отношението да е професионлно и най-вече да не се прилагат прекалено много фактори наведнъж, защото това би ни затруднило, ако трябва да отсеем, кое „ работи и кое не ”. По голямата част от проблемите ни се случват изведнъж, но те са били подготвяни дълго време от Нас самите, затова и не можем да очакваме магически да изчезнат за ден-два.

Успех по Пътя!
„Здравето не е даденост,то трябва да се отглежда”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature