Истината често е това, което не ни се ще – Витамин D

pexels pixabay

В следващите редове ще коментирам няколко нАучни заблуди, както винаги с насмешка, но не от злоба, а за да защитим здравето на онези, които ни следят с обич.

Винаги внимавайте с тези, които Ви обещават морета и планини във форма на хапче или фенси храна… ВИНАГИ.
Разказите на някои лекари и гурута относно хормон D граничи с хипер-опростяване. Особено когато се отнася до задължението за суплементация, поради например лошо излагане на слънце и приравнява хапчето или капките на слънце.
Други гурута на храната, разчитат само на нея и дори стратегията да е много по-добра от тази на „професионалистите“ по-горе, опростяването, което ги обхваща, не се променя особено.

В скучния им ум съществува само следната парадигма: Слънце = Витамин D, нисък Витамин D = суплементация. Познато?

Истинският лекар, от друга страна, трябва да отиде в основата на проблема и да работи върху дисрегулираната функция. Както и върху безкрайната поредица от еволюционни несъответствия, в които пациентът е потопен, и от които той дори не иска да се отърве. И за които различните „професионалисти“ не са информирани, дори от скапаните независими проучвания, но се чувстват „алтернативни“, понеже предписват „витамин“, който не е витамин, но нейсе.

Проблемът е, когато невежеството (в случая огромно) причинява дисфункции в средносрочен/дългосрочен план. Не само на някои от техните пациенти или последователи. Но сега на маса хора с „дефицит“, които биват насочени да мислят, че приемането на хормон D е добре за всички, ще Ви пази от злини и ще доживеете 120 години.

25-OH формата е депозит, не е активна и зависи, при липса на абсурдна суплементация, от географската ширина, на която човек живее. Може да бъде маркер на заболяване, ако е ниска и нищо друго. Самото му измерване е безполезно за поставяне на каквато и да е диагноза, и може да бъде напълно подвеждащо.

faee aaf d ae f
По-умните решават да усложнят живота си, като измерват друг параметър, PTH-паратхормон, усложнявайки го с пълна безполезност.

Активната форма (т.е. тази, от която наистина се нуждаете) 1,25-OH е постоянна и не зависи от географската ширина.
Но най-удивителното е, че лекарите/гурутата на D не го замерват.

Можете ли да разберете естеството на измамата?

Можете ли сега да разберете, че добавянето на D хормон е най-глупавото нещо, което можете да направите? Особено ако нямате РЕАЛНА картина на ситуацията.

D2 и D3, които се приемат от храната, са мастноразтворими и като такива се съхраняват в мастната тъкан например! При нормални дози D3 тялото го превръща в 25ОН-D доста бързо. Но тези, които приемат по-високи дози, най-вече ще го съхранят като D3.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18541563/

Витамин D може да се превърне в оръжие вместо в инструмент за баланс. Как? Ако приемате твърде много, натрупат се запаси от този мастноразтворим витамин и след това се изсипват в кръвта в токсични дози…

https://www.ncbi.nlm.%20nih.gov/m/pubmed/18689407/

Всичко в природата има физиологичен диапазон, извън който следват нарушения. Така че как смятате, дали витамин D има само еднопосочни благоприятни ефекти? Високите дози винаги имат имуносупресивна динамика, аналогично с добрия стар дексаметазон, който сега широко се нашива при коронясали. Но се въздейства над симптома, а не над възпалението и затова хората първоначално чувстват подобрение.

„Нашите данни предоставят убедителни доказателства, че 1,25 (OH) 2D3 подготвя моноцитите да реагират по-малко ефективно на компонентите на бактериалната клетъчна стена чрез VDR-зависим механизъм, най-вероятно поради намалената експресия на рецептора на TLR2 и TLR4.“

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16402404/

Освен това, 25 (OH) D също е в състояние да се прикрепи към VDRs, причинявайки забавяне на рецепторната активност. Този антагонизъм може да доведе до намаляване на експресията на антимикробни пептиди и TLR2. Имуносупресивният ефект се увеличава с дозировката, което води до J- и U-образни криви, демонстрирани в много клинични проучвания. Резултатът е намаляване на вродения имунитет, което може да доведе до повишена преживяемост на патогените и да направи микробиома податлив на дисбиоза.

-Инфекция и автоимунитет, Y. Shoenfeld, N Agmon-Levin, N. Rose

Накратко какво означава това? Разбира се, в случай на системно възпаление в резултат на интоксикация с LPS, наличието на АДЕКВАТНИ нива от 25-OH-D и 1,25-ОН-D може да бъде от полза, но излишъкът, който може да се получи САМО чрез добавки, може да застраши способността на организма да неутрализира бактериалния материал.

Освен това всички други активни метаболити (с основни функции за организма) на пре-витамин D3 и витамин D3, които възникват само чрез взаимодействието с UV лъчите, няма как да бъдат генерирани чрез прием отвън.

Консултация с мен за 30евромарки би могла да предложи напълно различна картина на тези, които поради някаква причина искат да приемат хормон D и да Ви предпрази от дива суплементация. А тя причинява именно следната картина в средносрочен план:

– увеличава калция (с риск той да се утаи навсякъде, простата, кръвоносните съдове), но всъщност гуруто Ви казва също да интегрирате витамин К като антагонист
– намалява естествените нива на магнезия, но Ви се казва, че и него трябва да си го купите
– той намалява естествените нива на витамин А и гуруто казва да интегрирате и това, вече със значително увеличение на парите в портфейла си
– увеличава нивото на супероксид H2O2 (опустошителен на ниво ДНК)
– понижава нивата на АТФ (енергия)
– буквално унищожава нивата на калий в кръвта, което е от съществено значение за безкраен набор от метаболитни функции
– понижава нивата на церулоплазмин, който е основният транспортиращ мед протеин в кръвта и освен това играе роля в метаболизма на желязото (анемия)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32413819/

Какво направиха тези британски изследователи? Те взеха предварителни данни за нивата на витамин D преди „заболяването“ COVID-19 от клиничните бази данни на много хора. И установиха, че те нямат дефицит на витамин D. Очевидният дефицит се проявява при събиране в болница след инфекция. Което ги накара с основание да заключат:

„Нашите констатации не подкрепят потенциална връзка между концентрациите на витамин D и риска от инфекция с COVID-19, нито че концентрацията на витамин D може да обясни етническите различия в инфекцията с COVID-19.“

Тези, които следват терапията, всъщност биха могли да имат подобрение за много кратко време поради имуносупресивната активност на високата хормонална доза. Подобрение, което изчезва след кратко време, точно както се случва с тези, които използват анаболен допинг.
Спортистите имат „дефицит“ в съхранението на витамин D, защото развиват, чрез тренировки, много по-ефективен метаболизъм на витамин D (и имат различни нива в други димери от нормалната популация). Поради това нямат нужда да следват хормонални терапии. Хормонални терапии, които рискуват в средносрочен / дългосрочен план да компроментират ефективността, като действат по много отрицателен начин върху някои основни електролити(спазми и електропредаване към мускулите), а също и оксидативен стрес, болка в костите и други …

Къде е по-лесно да се подиграеш на бедните глупаци, които дори не разбират какво четат?

В България, разбира се. Ултрафармакологична заместителна терапия за психично форматиране – D, K, противозачатъчни…
Първото „философско“ съображение е, че използването на тези хормони представлява провала на еволюционната медицина. Която има за цел да възстанови хормоналната хомеостаза по естествен начин…
Фармакологичният подход е критикуван от много, но след това пак правите точно това, което иска официалната медицина.
Психично форматиране, умело изучено чрез лоста на наблюденията, почти всички финансирани и с подкрепата на самодоволни или невежи изследователи, истинска семантична измама, която изглежда да е „алтернативна“.
Дефицитът на витамин D в по -голямата част от случаите е просто знак, че има нещо (или поредица от неща), което грешно управлявате в ежедневието и в живота си …

Очевидно гурувците може да твърдят, че е необходимо да се балансира приема и да се интегрира по „интелигентен“ начин. Но истината е, че не можем априори да знаем необходимото количество витамин D за нашия организъм. Докато саморегулацията, която възниква в резултат на излагане на UVB радиация, кара тялото ни да произвежда само строго необходимото количество. В перфектна хармония и баланс с другите вещества, някои които науката дори не знае какви са те, как и колко взаимодействат в сложния механизъм. Същото важи и за витамин А (друга молекула, класифицирана като „витамин“, но който е истински хормон като К2) и за всички други вещества, които, ако идват от истинска храна, са невероятни.

Желаете добър имунитет? Ето как да постигнете заветния идеал:

излагане на слънце (първичен източник на хормон D)
контакт със земята
естествени електромагнитни вълни
истинска храна, сезонна и регионална
управление на стреса
и т.н. …

ВСИЧКИТЕ БЕЗПЛАТНО …

Гурутата или добавкаджиите могат да си помислят, че с моите статии и изказвания искам да ги дискредитирам. Защото те имат нива на допамин под подметките на обувките. Реалността е съвсем друга! Търся истината! Не ми пука за бизнеса Ви! Ако се возите на Ламборгини, браво на Вас! Преди доста годинки, преди много от Вас да чуят за добавки. Когато на пазара имаше само капки за новородени, приемах по 5-10000унции. Следвах протоколи на чутовния Чарлз Поликин, който умря на около 50г. от сърдечно заболяване. Имах супрафизиологични нива на хормона, които при изследване в Александровска, професорът завеждащ катедрата по клинична лаборатория искаше срочно да се запознаем. Не беше срещал такива стойности… Тъй като няма епидемично-нелогични проучвания, които да потвърдят по-сложните ми предположения, знайте че без критично мислене, почти винаги попадате в когнитивен капан.
Бъдете здрави, че ако не сте, на никого не му дреме.
Добър ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature