Витамин D – слънцето в нашето тяло

Д слънцето в нашето тяло

Витамин D е следващия от групата на мастно-разтворимите витамини, за който знаем „малко“, а върши толкова много…
В университета, а и в повечето литература, с която съм се сблъсквал, за витамина се споменаваше единствено за фунцкията му по отношение на калциево-фосфорната обмяна, колко е важен за костите и на места се загатваше за имунитет. В наши дни завесата все повече се разкрива и до масите достига все повече, къде полезна, къде не толкова полезна, много „нова“ или просто забравена стара, научна(а и не само) информация.

Какво трябва да знаем за вит. D ?

Метаболизъм
В човешкото тяло, освен чрез храната и хр. добавки, витамин D3(холекалциферол) може да се синтезира в кожата от холестерол, при контакта и със слънчева светлина(UVB). В растенията също се среща негов аналог – вит.D2(ергокалциферол), който често се използва за обогатяване на храни. Тези две форми са биологично неактивни прекурсори на вит. D, при което подлежат на промени в черния дроб и бъбреците. И двете форми навлизат в кръвообращението посредством вит. D-свързващия протеин(отчасти албумин), който играе ролята на „депо“. В хепатоцитите(чернодробни клетки), се конвертира до 25-хидроксивитамин(калцидиол), която представлява най-застъпената форма на витамина в кръвта, с полуживот около 3 седмици. Именно 25-OH-D2 и 25-OH-D3 при изследване дават информация за статуса на витамина в тялото. В бъбреците и други тъкани, става конвертирането на калцидиола до активната форма 1,25дихидрокси-вит.D3(калцитриол). Този процес се регулира от следните фактори: нивата на калций, фосфор, сяра(сулфати) и магнезий; паратхормон, фибробластен растежен фактор 23, както и от самия калцитриол.

Механизъм на действие
По-голямата част от действието на витамина се осъществява чрез ядрен транскриптационен фактор(вит.D-рецептор). Навлизайки в ядрото на клетката, калцитриолът се свързва към рецептора(VDR), като въвлича и друг ядрен рецептор познат като рецептор X на ретиноловата киселина(RXR)(рецептора на вит. А, за който се споменава в предишната статия). Така полученият комплекс свързва малки участъци(вит.D отговарящи елементи) от ДНК и стартира каскада от молекулни реакции, модулиращи транскрипцията на определени гени.
Идентифицирани са хиляди такива участъци в нашия геном и се смята, че действието на калцитриола директно или индиректно регулира между 100 и 1250гена.

Функция
Най-общо витамина участва в следните функции:
Балансът на калций и фосфор, кл. диференциация, имунитет, инсулинова секреция, кръвно налягане… Информация за следните залива интернет пространството и затова ще ги представя в по-резюмиран вид:

1. Спомага за повишеното усвояване на фосфор и калций от тънкото черво, като същевременно намаля паратхормона(разграждащ костите) и повишава серумния калций. Той няма пряко отношение къде ще се депозира последния, освен това за вит.D няма негативна обратна връзка в червата, тъй като е рядко срещан в храните.

2. Нива над 50нг/мл повишават нивата на адипонектин и намалят тези на лептина, което благоприятства изгарянето на мазнини.

3. Представлява натурален антибиотик, стимулирайки производството на белтъка каделицидин, който подпомага левкоцитите в борбата с инфекциите.

4. Директен инхибитор е на ренинът, който се секретира в бъбреците и ни предпазва от развитието на систолично повишаване на кр. налягане.

5. Естествено от кожата се синтезират между 10-20,000 единици(когато сме без дрехи). Остатъкът от синтезирания витамин се разпада на съединения, които предпазват от псориазис.

6. Високите нива на витамина са свързани и с по-голяма дължина на теломерните участъци в хромозомите, което е индикатор за дълголетие. 🙂

Заболявания свързани с ниски нива(под 30нг/мл калдиол)

> хипокалцемия, рахит, остеомалация
> атопичен дерматит, псориазис
> остеопороза и остеопения
> респираторни инфекции
> всички видове рак
> инфаркт, ендотелна дисфункция
> повишено кръвно налягане
> наднормено тегло
> остео и ревматоиден артрит
> психични и невродегенеративни заболявания
> централна или периферна хронична болка
> мускулна слабост
> радиационно натравяне
> диабет, метаболитен синдром, гестационен диабет
> множествена склероза и други автоимунни заболявания

Дефицит 

Фактори на средата: географско разположение, надморска височина, атмосферно състояние(въздух, замърсяване, наличие на облаци) чувствително повлияват интензитета на UVB-радиацията, която достига до нас. Сезонните промени също повлияват количеството и качеството, а с това и собствената синтеза.

Стил на обличане: В Близкия и Среден изток жените, които носят шалове и покриват цялата си кожа, поради културни или религиозни причини имат и най-ниски стойности – под 12нг/мл…

Слънцезащитни кремове: Предпазването от слънцето, в това число ограничаване излаза, намаля експоденциално продукцията и циркулацията на вит. D, с изключение на адекватен прием отвън. Колкото по-далеч сме от Екватора, където Слънцето е най-силно, рискът от рак на кожата се увеличава. Същото важи и при използването на слънцезащитни кремове. Приложението на крем около 2мг./cм2 с протективен фактор 10, намаля UVB радиацията с 90%!

Новородени хранени изключително с адаптирани млека и при които не е предвидена суплементация с витамина са с най-висок риск за дефицит, особено ако са с по-тъмна кожа и/или получават малко слънцеизложение. Човешката кърма обикновенно осигурява 10-80единици на литър, което кореспондира с около 60единици дневно(при 0,75л. прием). Американската академия по педиатрия и СЗО препоръчват суплементация по 400единици дневно(за профилактика на рахит!). Моята препоръка е да се обезпечи адекватния прием от страна на майката,  суплементация с поне 1000единици дневно.

Ефикасността на вит.D синтезата, абсорпцията и метаболизма също така зависи и от множество биологични фактори:

1. Кожна пигментация: хората с по-тъмна кожа синтезират по-малко витамин D от слънцето, за разлика от тези с по-светла.

2. Генетични вариации: бионаличността варира спрямо различните индивиди и зависи от циркулиращия витамин D-свързващ протеин, който пренася около 85-90% от калцидиола. Фракцията която остава и не е свързана, се смятта за по-бионалична за таргетните тъкани. Серумните концентрации на витамин D-свързващия протеин, зависят от генетичните вариации(полиморфизми) в участъка, който го кодира. Такъв полиморфизъм превалира при афро-американците, при които има нисък D-свързващ протеин.

3. Възраст: след 20годишна възраст капацитета на хората за синтеза на витамина от кожата, намалява прогресивно като на 60 вече е 4х по-малък. Това означава повече слънце (суплементация), а не по-малко!

4. Хронично бъбречно заболяване: при пациенти с намалена ренална функция се наблюдават понижени нива, поради намалена синтеза и/или повишена екскреция чрез урината.

5. Недостатъчно усвояване: дефицитът е чест при хора с кистична фиброза, улцеративен колит, холестаза, премахната жлъчка, чернодробни заболявания, синдром на Крон, ниско мазнинна диета, поради намалена абсорпция и конвертиране в калцидиол.

6. Затлъстяване: след като се синтезира, витаминът може да се изолира(депозира) в мастната тъкан, правейки го по-малко бионаличен. При суплементация хората с наднормена маса, отговарят по-слабо, сравнено с тези нормална маса.

7. Дефицит на магнезий: магнезият регулира ключови ензими участващи в хомеостазата на витамина.

8. Съотношението на омега 3 към омега 6 мастни киселини в кожата.

Източници

Слънце
Ултравиолетовата-B радиация, с дължина на вълната 290-315 нанометра, стимулира кожния епидермис да продуцира витамина, като може да осигури нуждите на организма.(виж фактори, които влияят)

Храна
Витамин D се среща в изключително малко храни: мазна риба(скумрия, сьомга, сардина), рибено масло от черен дроб, яйца или при животни хранени с витамина(много рядко!).

Суплементи
Повечето хранителни добавки са достъпни без рецепта, като дозировката в повечето е ниска. Вит. D-2 не притежава същата ефективност като D-3(холекалциферол).

Токсичност и противопоказания

Такава не се наблюдава като резултат от слънцето, тъй като ексцесивното излагане започва да генерира няколко физиологично инертни продукта. Освен това витамините А и К предпазват от евентуални странични ефекти(повишен серумен калций). Приемът на над 100,000ед. дневно за по-дълги периоди би надхърлил капацитета на организма, което да доведе до загуба на костна маса, камъни в бъбреците, калцификация на органи.

Следните медикаменти повишават метаболизма на витамина и могат да намалят серумния 25-ОН-вит. D(калцидиол): фенитоин, фосфенитоин, фенобарбитал, карбамазепин и рифампицини.
Следните медикаменти не е добре да се приемат паралелно с витамина, понеже намалят неговото усвояване: холестирамин, колестипол, орлистат и минерално масло. Анти-гъбичното лекарство, кетоконазол, инхибира ензима, който превръща калцидиола в калцитриол при здрави мъже.
Глюкокортикоидите, лекарства за HIV, някои цитостатици(инхибитори на разтежа) при химиотерапия, ускоряват катаболизма на витамина в кръвта. Хората които са на стероиди и/или НСПВС(нестероидни противовъзпалителни) повече от 2 седмици, тези които употребяват разреждащи кръвта или антикоагуланти, лекарства против рефлукс или антиациди, или синтетични хормони(противозачатъчни) също трябва да се замислят сериозно!

Витамините и минералите са основнополагащите компоненти за завидно здраве и благополучие, пренебрегвани от повечето хора и лекари… Затова не плащайте високата цена на евтиното мислене, не вярвайте, а проверявайте!

Ако статията Ви е харесала споделете я и с приятели,
Благодаря за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature