Витамин C

С

Витамин C e най-популярния витамин, с над 100 годишна история и най-предписвания от лекарите…

ФУНКЦИЯ

Витамин C e мощен редуциращ агент, който може да отдава електрони на други молекули. Свързани с този окси-редукционен потенциал, са и двете основни функции на витамина като антиоксидант и ензимен кофактор.

В основната си форма е водоразтворим, неензимен антиоксидант в плазмата и тъканите. Дори и в малки количества той може да предпази белтъци, липиди, въглехидрати или нуклеинови киселини(ДНК;РНК) от действието на свободните радикали, които са следствие на нормалния метаболизъм, както и от активни имунни клетки или от токсини и замърсители(лекарства, цигарен дим). Витаминът участва и в рециклирането на други важни антиоксиданти като витамин Е.

Ролята на витамина като ензимен кофактор също е свързана с неговия редукционен потенциал. Недостигът спъва синтезата на колагена, карнитина и катехоламините. Също така участва в метаболизма на холестерола и превръщането му в жлъчни киселини.

Подобрява бионаличността на минералите в интестиналния тракт, особено на не-хемовото желязо(от растителни източници!).

ДЕФИЦИТ

Недостигът води до бавно зарастване на рани, летаргия, подкожно кървене, лесно разраняване, косопад, болки в ставите и зъбите, отоци, скорбут. Тези симптоми са свързани с отслабването на кръвоносните съдове, съединителната тъкан и костите, които съдържат колаген. Началните признаци на скорбут, като отпадналост, е резултат от намалената синтеза на карнитин, който е необходим за получаването на енергия от мазнините, или от намалена продукция на катехоламини(адреналин;норадреналин). Въпреки това, скорбутът в наши дни е много рядко явление, тъй като може да се предотврати само с 10мг. дневно.

ПРЕВЕНЦИЯ

Количеството витамин C необходимо за предотвратяването на хронични заболявания е доста по-голямо спрямо дозата за скорбут…

– Сърдечни болести като атеросклероза, високо кръвно, инфаркт
– Туморни формации – рак на гърдата, на стомаха, дебелото черво и не-Ходжкинов лимфом
– Алцхаймер
– Катаракта
– Подагра
– Имунитет
– Намаля общата смъртност

ЛЕЧЕНИЕ

Сърдечни болести – атеросклероза, стенокардия, коронарна болест, хипертензия, подобрява вазодилатацията и намаля холестерола
Диабет
Рак
Настинка
Астма
Натравяне с тежки метали(олово)

ИЗТОЧНИЦИ

Концентрацията на витамина в различните плодове и зеленчуци варира, като по-важно да се отбележи е, че термичната обработка намаля драстично количествата. Най-богати са цитрусите, ягоди, домати, чушки, броколи и спанак.
В суплементите витаминът се среща в много и различни форми, като почти няма разлика в тяхното усвояване и ефективност. Натуралната и синтетична аскорбинова киселина са химически идентични и няма разлика в тяхната биологична активност и бионаличност. Минералните аскорбати представляват буферирана форма и са по-слабо киселининни спрямо АК.
Предлага се и витамин C биофлавоноиди, които са водоразтворими растителни пигменти от плодове и зеленчуци богати на витамина. Има доказателства, че те подобряват бионаличността на витамина. Съществуват и по-съвременни форми(естер-C;палмитат), за които се смята, че са по-потенти, но без категорична обосновка.

ТОКСИЧНОСТ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Все още няма надеждни и категорични изследвания, че високите дози(над10гр.) са вредни за здравето. Съществува известна връзка с образуването на камъни в бъбреците, понеже оксалатът е метаболит на витамина. Изследванията са противоречиви и благоразумно предразположените към образуването на такива камъни да избягват старт с високи дози.
Повечето хора поемат добре дози в рамките на 1-2гр. дневно, без да се стига до диария.

Няколко лекарства намалят витамина в кръвта, изисквайки по-висок прием отвън. Това са естроген-съдържащи контрацептиви и аспирин(особено за по-дълги периоди).
Тези които са на антикоагуланта терапия трябва да ограничат приема до 1гр./ден и да проследят протромбиновото време с лекуващия лекар, тъй като високите дози намалят ефекта на тези медикаментите(варфарин).
Високите дози могат да повлияят на някои лабораторни показатели като серумен билирубин, креатинин.

С това и приключва краткия обзор на витамина. Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature