Витамин В-2

Б2

Рибофлавинът или познатия като В-2 е основен компонент на коензимите, флавин аденин динуклеотид(ФАД) и флавин мононуклеотид (ФМН). Ензимите, използващи тези флавокоензими, се наричат флавопротеини, а настоящата статия ще навлезе малко по-дълбоко в биохимията…

ФУНКЦИЯ

Окислително-редукционна
Живите организми набавят своята енергия главно от реакции на окисление и редукция, които са свързани с трансфера на електрони. Тук и се включват флавокоензимите, в няколко метаболитни вериги, които отговарят за обмяната на въглехидрати, липиди и белтъци. ФАД е част от дихателната верига в митоходриите, които са център в синтеза на енергия. Имат връзка и с цитохром Р-450, който участва в метаболизма на лекарства и токсини.

Антиоксидантна
Глутатион редуктазата е ФАД-зависим ензим, който се включва в рециклирането на глутатиона. Този механизъм играе важна роля в предпазването на организма от свободните радикали, какъвто е водородният пероксид. Глутатион редуктазата + ФАД регенерира две молекули редуциран глутатион от една оксидирана. Оттук и дефицита на В-2 се свързва с повишен оксидативен стрес. Измерването на активността на този ензим в еритроцитите, е диагностичен белег за нивата на витамина в тялото.
Глутатион пероксидазата(селен-съдържащ ензим) изисква две молекули редуциран глутатион, за да неутрализира водородния прекис, като се образува вода.
Ксантин-оксидазата, друг ФАД-зависим ензим, катализира оксидацията на хипоксантин и ксантин до пикочна киселина. Последния е един от най-ефективните водоразтворими антиоксиданти в плазмата!Недостигът на В-2, води и до намалена ксантин-оксидазна активност, респективно пикочна к-на.

ДЕФИЦИТ

– може да засегне значително метаболизма на витамините В-3(ниацин), В-6(пиридоксин), В-9(фолат) и желязото.
– се свързва с развитието на прееклампсия при бременни жени. Това състояние може да прогресира в еклампсия, с последващо кървене и смърт.
– повишеният оксидативен стрес може да доведе до потъмняване на лещата и катаракта.
– води до по-често и остро главоболие при възрастни

Хората, употребяващи често алкохол, са с повишен риск, поради намален прием, усвояване, бионаличност. Повишениятхомоцистеин също се свързва с недостиг на В-2, който е рисков фактор за сърдечно-съдови състояния.

ПРЕВЕНЦИЯ
Катаракта
Сърдечно-съдови заболявания
Рак

ЛЕЧЕНИЕ
Мигрена
Метаболитни синдроми
Високо кръвно
Рак

ИЗТОЧНИЦИ

Храна
Повечето растения и меса съдържат малки количества рибофлавин. Добър източник е черният дроб.

Суплементи
Вит В-2 се предлага основно като рибофлавин и рибофлавин 5′-монофосфат(коензимна форма). Рибофлавинът най-често се среща в мултивитамините и витамин В-комплекс формулите.

ТОКСИЧНОСТ И ИНТЕРАКЦИИ

Високите дози не водят до странични ефекти при хората, като високодозовата терапия води до жълто оцветяване на урината(флавинурия).

Анти-психотични, анти-маларийни и анти-конвулсните лекарства изострят риска от дефицит, както и алкохолната консумация.
Препоръчителните дневни дози варират около 1-2мг.

Благодаря за вниманието, ако статията Ви е била полезна споделете я с приятели чрез бутоните по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature