Алкално-киселинни митове и легенди

киселинни

Тази тема се препоръчва за хора с отворено съзнание и поне ученически спомени по химия. Ще намерите отговори на въпроси за фантастичната сода за хляб и защо помага понякога, както и за алкализиращите-детокс-вуду диети и колко опасни могат да бъдат те… 

Както при повечето организми, така и при човека съществува хомеостатична система за поддържане на рН-баланс гравитиращ около ~7,4 според повечето читанки… Тя се състои основно в три механизма:

  1. Буферна система – бикарбонатна, фосфатна и белтъчна(хемоглобин/хистидин)
  2. Дишане – посредством хипер/хиповентилация се контролира съдържанието на СО2/въглеродна киселина в плазмата
  3. Бъбреци – чрез екскреция или ретенция на бикарбонатни/водородни йони

Различни патологични или физиологични състояния могат да доведат до девиации в рН. Чести такива са физическо натоварване, глад, хипоксия, които водят до физиологичен спад на рН = подкиселяване на организма! Всеки един от вас е пробвал поне едно от трите под една или друга форма и знае, че те са фактор за здраве и дълголетие. Тялото се ПОДКИСЕЛЯВА, а не АЛКАЛИЗИРА нали така? Тоест, може би у нас е заложен киселинен метаболизъм, и обратно при растенията алкален. Не е за вярване? Просто сравнете цикъла на Кребс с фотосинтезата(Цикъл на Калвин). Да, нашата плазма може да бъде алкална понякога, но вътреклетъчното рН при здрави индивиди е винаги под 7! Покачи ли се над 7, то клетката се превръща в „растителна“ или както е всеизвестно ракова!

Когато стресовият фактор хронифицира, организмът постепенно изчерпва наличната енергия(Н+). Цикълът на Кребс забуксува, клетката превключва на гликолиза(ферментация=млечна киселина), за да коригира недостигa на енергия, но в последствие започва да се алкализира, тоест разболява. Цялата каскада е под въздействие и на кортизола, който в краткосрочен план е животоспасяващ, но на следващ етап допълнително стимулира екскрецията на Н+йоните през бъбреците… Подробният механизъм е плод за отделна статия, но по-напредналите вече се досещат какво имам предвид.

Ами содата?! Какво е содата за хляб?

Натриев бикарбонат, продукт на въглена киселина(Н2СО2) с натрий, който измества водорода и превръща киселината в сол. Без значение колко сода се консумира, въглеродът и кислородът ще останат стабилни, защото те са ядрото на молекулата. Карбонатите (негасени HCO3-/угасениCO2) са условно алкални основи, тоест алкални са в чаша вода и в нашето тяло лесно се „обменят“ и стават не алкална, а въглеродна киселина (H2CO3). Както казах, въглеродната киселина (кръвен буфер) е основен компонент на нашата кръв, а в нея има и много въглероден диоксид – 5 пъти повече от кислорода. Има и още повече вода. Вода + въглероден диоксид = въглеродна киселина. Получава се нещо като газирана напитка… Водородните (H+) протони правят кръвта по-кисела, а алкалните метали (Ca, Na, K, Mg) – по-алкалнa.

Хипоталамусът контролира pH на кръвта. Въглеродната киселина е „по-гъвкава“ от към хипоталамичната потребност спрямо другите киселини, поради което тя е в основата на кръвта. Когато е необходимо, подкислява кръвта, дисоциирайки се (разпада се на йони) и при необходимост алкализира, свързвайки се с алкални метали. Това е кръвният буфер. Колкото повече въглеродна киселина в кръвта, толкова по-голям е кръвният буфер. Въглеродната киселина лесно се разлага на вода и въглероден диоксид в белите дробове, а ние издишваме въглеродния диоксид. Именно въглеродната киселина лекува тялото, а не алкалите. И потвърждение за това са водите с въглероден диоксид(газирани) за пиене и балнеокурортите. Следователно, май е глупаво да се говори за ползи от алкализацията? Въглеродният диоксид работи, а не е алкален! Как така? Просто Химия.

Но! Карбонатите от содата няма да могат да се превърнат във въглеродна киселина, ако в тялото няма карбоксилни киселини: лимонена, оцетна, ябълчена, млечна и др. Тъй като те дават водородни протони (H+), за да образуват въглеродна киселина. Ето защо някои хора се разболяват от приема на сода. Тялото няма достатъчно водородни протони, за да изгради молекула на въглеродна киселина(или се наблюдава оток, вследствие от нисък калий, за да се отстрани излишъкът от натрий, доставен от содата). Други се чувстват много добре от приема на ябълков оцет или лимон сутрин.

От друга страна спортистите са доволни от NaHCO3: млечната киселина се произвежда в мускулите им, а содата се превръща във въглеродна киселина, увеличавайки кръвния буфер. Възможно е обаче, да повлияе зле на стените на стомаха при продължителна употреба, дразни лигавицата. Има случаи и на онкогенеза в стомаха, поради прием на сода от хора над 50 години, когато тялото вече е отслабено! Ето защо е важно да знаете всичко и да не идеализирате содата, без алуминий разбира се, хаха…

Ама как така има случаи на излекуван рак със сода за хляб? Причината пак може да се открие по чисто биохимичен път. Бикарбонатът е каталитичен активатор и субстрат за анхидразите – ензими играещи роля в обмяната на въглеродния диоксид и въглената киселина. Освен отпаден продукт, СО2 е и сигнална молекула/маркер за клетъчното дишане. Работещ цикъл на Кребс = здраве. Шансът содата да изцери болестта, оставям на вас да изчислите.

Киселините регулират метаболизма при хората, а не алкалите, които го правят в растенията. Водородните протони премахват токсините от тялото. Всички антиоксиданти работят на този принцип! Алкалните основи/алкалоиди/алкохоли могат да навредят на тялото. Те притежават, хидроксилна (OH-) и/или аминогрупа (NH2-). И тук органичните киселини (лимонена, оцетна, аскорбинова и др.) идват на помощ, защото осигуряват водороден протон, без да се превръщат в алкали или радикали! Тези киселини се дисоциират (разлагат) на водородни протони (H+) и молекула на въглероден диоксид (CO2), неутрализират алкални основи, например, хидроксилов радикал (OH-): (H+) + (OH-) = H2O – в резултат получаваме водна молекула.

Лимонената киселина (pH=2) е в известния цикъл на трикарбоновите киселини(Кребс), като тригер за клетъчното дишане. И тя е тази, която присъства в майчиното мляко! Киселината осигурява дишане. В алкална кръв хемоглобинът лошо отдава кислородна молекула на органи и тъкани – развива се хипоксия, тоест кислородно гладуване – ефектът на Вериго-Бор. И така, каква е употребата на въпросната алкализация?! 

Ацидозата (силно кисела кръв) се среща само при диабетици и някои други пациенти, чието заболяване е предшествано от алкалоза (силно алкална кръв). Те просто нарушават метаболизма си и интензивно изгарят собствените си мазнини, с отделяне на кетонови тела, които подкиселяват кръвта, за да премахнат излишния калций и алкали! Ако няма преяждане, стрес и излишък от калций, няма развитие на ацидоза! Общоприетият показател за рН на кръвта (7,36-7,44) е просто средната стойност, определена преди много, много години, и никой дори не си спомня кои и колко здрави са били пациентите. Следователно за учените като мен, този въпрос е отворен, а за останалите това е върховната истина. Кръвта на много нативни племена(якути,инуити,ескимоси) обаче е кисела: pH = 6,8-6,9, поради факта, че те хапват животински мазнини на фона на ниско съдържание на калций в питейната вода. Но нито един якут примерно, не изпада в киселинна кома. Напротив, те имат най-високата средна продължителност на живота в Русия, доста от тях са и столетници.

Калцият може да алкализира кръвта по-силно, отколкото е необходимо. Излишъкът от калций се отлага в ставите и кръвоносните съдове, а содата (превръщаща се във въглеродна киселина) премахва тези отлагания. Но още по-добре би бил обикновеният оцет (CH2-COOH). А Неумивакин например, забранява кисели напитки, но той е просто лекар и недобре запознат с химията. Затова той решил, че содата лекува със своите алкални качества, и популяризирал идеята за алкализиране… Той предлага на своите последователи да смилат животински кости на прах и да ги използват за укрепване на костите…

Костите са колагенова матрица, импрегнирана главно с калций, тъй като калцият има висока способност за въвеждане и слаба способност да се отделя от организма. Но! Калцият не може да укрепи костите, ако му липсват манган, фосфор, магнезий, мед, витамин D, К и органични киселини. Колагенът се синтезира и укрепва от органични киселини и мед. А костите и ставите са колаген. Натрият е много слаб в сравнение с калция, спрямо алкалното си „присъствие“ в организма. Следователно содата не е в състояние сериозно да алкализира тялото.

Вредните за здравето алкализиращи фактори са толкова много в живота ни: твърда вода, млечни продукти(с изключение на маслото), поради високото съдържание на калций, протеин от месо и риба(ако приемът на протеини е надвишен!=увеличаване в кръвта на алкални аминогрупи (NH2-)), зърнени култури, особено пшеница. Прием на глюкоза в количества, надвишаващи нормата на консумация – излишък в кръвта на алкален хидроксил (OH-), всяка свръхконсумация на АТФ(стрес,хипотермия, преумора, бременност) – излишък в кръвта на алкален хидроксил (OH-).

Диетолозите и лекарите, които не познават химията по някаква причина, въпреки това използват терминологията на химиците, наричайки черното бяло! Например Пол Брег(първата ми книга за хранене) е един от основоположниците на алкализирането и разделното хранене. Обаче самият Пол отхвърли обикновената чешмяна вода (pH=7,0-8,0), предпочитайки дестилирана вода (pH=5,4-6,6). Той обичаше да пие много цитрусови сокове (pH=2.0-4.0), но бълваше на целия свят, че това е алкална напитка. Защото не разбираше тези въпроси?

В наши дни много фитнес-гурута(хранителни специалисти при това!), дори лекари повтарят като папагали: Алкализирайте тялото… Но, не се свенят да си бият/пият хиалурoнова киселина за подмладяване или ацетилсалицилова/диклофенова киселина при болки… Докато болните продължават да се редят на опашката.

Е, всекиму своето! Който разбрал, разбрал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature