Йод

39.00лв.

100мл. 0,8% Йод (80мг. I/мл. ~4мг.I в 1 капка.) + консултация!

Йодът е един от най-тежките елементи, от които се нуждае организмът ни, за да функционира правилно.

Йодът има много важна роля в него – да поддържа синтеза на някои от най-важните хормони, които произвежда щитовидната ни жлеза. Сред тях са хормоните на растежа: тироксин и трийодтиронин. В изследванията можете да ги срещнете с кратките абревиатури Т3 и Т4. Всъщност по-голямата част от елемента в организма ни се съхранява именно в този есенциален орган в тялото ни.

За съжаление обаче организмът ни не го произвежда самостоятелно, което значи, че трябва да си го набавяме с храната, която приемаме или чрез с хранителни добавки или медикаменти.

При недостиг на йод и уголемяване на щитовидната жлеза се затрудняват функциите на ендокринния орган и това се отразява на цялото ни тяло. Тъй като тироидният хормон не отговаря само за растежа, отражение може да има при функциите на сърцето, мозъка, мускулите.

Много сериозен проблем е недостигът от елемента по време на бременност и кърмене. В такива ситуации последиците могат да бъдат както за майката, така и за бебето, и да настъпят умствени и неврологични увреждания при детето или да се наблюдава забавяне в развитието при плода и бебето.

Счита се, че недостигът на йод е отговорен за възникването на много голяма част от мозъчните увреждания в световен мащаб.

За щастие в днешно време на относително малко места в света има недостиг на йод. Въпреки това далеч повече са местата, където околната среда е бедна на елемента – едно от тях е и България.

Йодът може да изиграе важна роля в превенцията и лечението на заболявания на централната нервна система и метаболитни нарушения като когнитивно увреждане, демиелинизация на невроните, кретенизъм, фиброкистозно заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти. Като компонент на здравословните диети той съдейства за изгарянето на излишните мазнини и доставя по-голямо количество енергия на организма като и допринася за доброто състояние на костите, ноктите, кожата и зъбите. Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне за унищожаването на редица бактерии и често се използва като кожен дезинфектант. Лабораторни тестове показват, че провеждането на профилактика с йодни препарати може да подобри състоянието на пациентки с доброкачествена бучка на гърдата.

Апропо йодът е биохимичен антагонист на бром и флуор, което често се забравя от детокс гурутата.

Ако радиоактивен йод се освободи във въздуха след радиологично или ядрено събитие, той може да бъде вдишван в белите дробове. В повечето случаи, след като радиоактивният йод влезе в организма, щитовидната жлеза бързо го усвоява, защото организмът ни не прави разлика между калиев йодид (йод 127) и радиоактивен йод (йод 131). Разликата между йод-127 и йод-131 е малка, само четири неутрона. Но йод-131 е радиоактивен, изстрелва неутрони и бързо се разпада, с период на полуразпад от само осем дни, което означава, че половината от него ще остане след това време. Нашето тяло обаче не може да направи разликата между тези два изотопа и щитовидната жлеза ще абсорбира както йод-131, така йод-127. И след като се абсорбира, този йод ще остане в организма, еманирайки радиация в околните тъкани и увреждайки ДНК. Тъй като калиевият йодид действа, за да блокира внасянето на радиоактивен йод в щитовидната жлеза, той може да помогне за предпазването на тази жлеза от йонизиращо увреждане.

Съдържание: Дестилирана вода, калиев йодид

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Йод“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature