Хормезис – що е то?

.jpg

ХОРМЕЗИС – Хората често стигат до крайности, за да избегнат смъртта. Всеки от нас знае, че часовникът тиктака и разполагаме с ограничено време, за да разберем нещата или поне да се опитаме.

Обсебени сме от тренировките, храната, сънищата, замърсителите на околната среда, или в по-малко „напрегнати“ дни как най-добре да се отпуснем в цялата лудница около нас? И какъв по-добър начин да се направи последното като се съчетае превенция на здравето с почивка и отдих? В този смисъл ние сме измислили странната, загадъчна, но все пак приковаваща практика да флиртуваме със смъртта, за да я избегнем напълно. И ние наричаме това екзотично занимание – хормезис.

Хормезис е основава на идеята, че това, което може да бъде вашата отрова при много висока доза, може да се окаже лек в малки количества(Парацелзус). Нещо повече, тези малки количества „болест“ могат дори да имат обратния ефект на свръхдоза. И това сладко място за полезни резултати носи името „хормезис зона“. Именно в тази земя на парадоксална магия, ниските нива на токсини или стрес могат действително да ви енергизират, да увеличат жизнеността и да удължат живота ви. Интересувате ли се от ваканция в тази чудесна зона? Имате доста късмет, „МаксХелт“ предлага много туристически пакети…

Постигането на балансиращ ефект върху хорметичния хълм всъщност не е нова идея. В древна Гърция думата първоначално е била измислена, за да опише „нетърпение и бързо движение“. Това означава, че използваме опасното в нашата среда, за да провокираме желанието на организма за бърза промяна или адаптация. В токсикологията, тази промяна се характеризира чрез сравняване на отговорите от ниски до високи дози и очертаване на J-образна или обърната U-образна крива. Върхът на тази крива обикновено представлява оптималния отговор. След което повишеното дозиране само ще доведе до неблагоприятни ефекти. Така че, в света на хорметичното „биохакване“ започваме с ниска доза и постепенно титруваме, докато нещата започнат да стават „горчиви“. Някъде по средата, се намира ефектът, който търсим.

Въпреки че, все още нямаме пълно разбиране за действието на хорметичните механизми, сме се разочаровали от всякакви начини на експериментиране. Най-известният пример за хорметична зона, разбира се, са тренировките. Проучванията показват повишен оксидативен стрес, както при заседналия, така и при „КросФит“ начин на живот. Независимо дали предпочитате да седнете пред телевизора, да ядете чипс и да гледате повторения на сериалите, или пък да пренесете цяла гора дървета на гърба си с метални вериги около врата, да бягате маратони или… резултатът ще бъде почти същия: съкратен живот.

Алкохолните напитки са друг прекрасен пример. Съществува силна корелация между консумацията на алкохол и хорметичната крива при всички причинители на смърт, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. В началото на хилядолетието много проучвания показаха, че умереният прием на алкохол 0,1-30гр./ден(т.е. 1-2 напитки) може да намали риска от смърт до 20% спрямо непиещите. Пиенето обаче на бутилка или две(или пет) Мерло на ден, обаче се свързва със статистически значимо 40%-то повишаване на риска от смърт. За тези от вас, които следваха тенденциите в пресата. Имаше значителен скок на статии в блогове, новини и списания, възхвалявайки ползите от чаша вино на ден. Тази похвала не беше удължена до твърдия алкохол, но може да се предположи, че много хора започнаха да си пийват с по-голяма сила и увереност.

Но какво ще стане, ако вашата напитка е пълна с йонизиращо лъчение? Бихте ли пробвали? Бихте ли се изненадали да научите, че хората са правили точно това преди повече от век?
Още в началото на 1900 г. радиоактивността е била много гореща тема. Била е широко популяризирана като лекарство за много болести и са се появили терапии, вариращи от уранови одеяла до торий-обогатени храносмилателни помощни средства, модни по целия свят. Заключения за безопасността при ранните измервания са направени при естествени, лечебни горещи извори. Радиационните детектори показвали високи нива на радонов газ във водите, произведени от торий и уран, дълбоко в земята. Много хора са били излекувани от различни болести чрез къпане в тези извори, така че изследователите бързо скочили до заключението, че радонът трябва да е зад благотворните ефекти.

Тези заключения довели до появяването на шокиращи продукти като воден радиатор с ураново-радиева руда, който може да излъчва радон във водата или „радиационни напитки“, предлагани от нетърпеливи предприемачи като Уилям Джон Алоизиус Бейли. Изключен от Харвардския университет(следвал медицина), основава „Baily Radium Laboratories“ и започва да продава радиоактивен радий като лекарство за кашлица, грип и други подобни заболявания. Бейли е бил известен с това, че предлагал 1000 долара на всеки, който може да докаже, че неговата „сертифицирана радиоактивна вода“(търговско наименование Radithor) не съдържала щедри количества радий и торий, за които се твърди в рекламите. Radithor била хит, докато в изданието на Wall Street Journal от 1932 г. било разкрито, че един от неговите запалените потребители, индустриалецът Е. Байерс, умира от него…

Апропо, Слънцето и студът(студова термогенеза), за които съм писал и преди, са отличен пример за еустрес. Повече за ползите може да откриете в предишните публикации.

И накрая, надявам се, много от вас да са наясно какво е хормезис. Да се питат доколко продукти или методологии, които се промотират като „здравословни“ реално са такива? Доколко стресори като мобилни технологии, ваксини, антибиотици, хормони, САРМ и т.н. са безопасни? Животът еволюира посредством риска и загубата. Следвайки сляпо догмите, води единствено до 100% посредственост. Експериментирайте, рискувайте и открийте вашата уникалност… Изпитвате затруднения и несигурност? Свържете се с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature