Постепенно, Последователно, Постоянно Част 1

част 1

Наскоро четох една доста интересна книга на наш сънародник, който от години живее в Америка, но продължава да пише статии за Българските медии. Известен е с прозвището си- Иво Канзаса, явно заради градът, в който се е устроил.Творчеството му е крайно интересно и запленително, като основната тематика е спорта; спортни светила; техните истории; неразкавани случки. Поклон! От началото до края вниманието ми беше приковано. ( бел.авт- Казва се Иво Иванов, а конкретната творба се нарича „ Крива на щастието” ). Това, което ми направи особено силно впечатление е написано в Предговора към книгата, където друг журналист/ писател споменава за творчеството на “Канзаса“. Той освен с всичко друго е известен, че е успял да напише репортаж за Супер Боул-а, като използва само прилагателни. Последвайки неговият пример, преминаваме от съществителните – Цел, задачи… към „ Постепенно, Последователно, Постоянно”.

Няма да е изнанада, ако спомена, че и този алгоритъм съм взаимствал от Рехабилитацията и Кинезитерапията. Даже, ако трябва да съм честен, аз нито съм измислил нещо ново, нито е нужно да се измисля. Харесва ми сентенцията, че: „Всичко ново е добре забравено старо!” . Знам, че може би икономиката се движи от иновациите и те улесняват нашият Д.Е.Ж. ( дейности от ежедневния живот) , но аз съм си малко, ”консерва ” за някои неща, а и съм израснал във време, където ако нещо се счупи, се пробваш да го поправиш и чак тогава тръгваш да търсиш ново.

Така… дотук с общите приказки. Надявам се, че като използвам и терминология от Рехабилитационния речник обогатявам и вашия: ”Няма излишно знание” . Това, което визирам с текущото заглавие са стъпките, които е необходимо да се спазват, след като сме си изяснили- Целите Задачите и Средствата, тоест, тези думи са двигателят… същността на процеса.. бил той оздравителен… укрепващ.. спортен и т.н.

Защо всъщност е толкова важно да спазваме-3те П-та(ППП)?

Ще се пробвам,без да ставам прекалено подробен ( което за мен е доста трудно) да очертая най-важните ЗА и ПРОТИВ.

Първо: ПОСТЕПЕННО…

добре е, даже е в основата на това дали ще успеем, да градираме нещата постепенно ( интензивност, сила, бързина, сложност и т.н.), защото иначе няма, как да не жертваме същността! Ние ще успеем да изпълняваме нещата по-бързо, по-силно, по-високо и по-интензивно, но това ще си има цена! Основно това е за сметка на ТЕХНИКАТА, КООРДИНАЦИЯТА, ПУЛСОВАТА НИ ЧЕСТОТА, т.е. ние ще изпълняваме упражнението / движението/съчетанието… ГРЕШНО, НЕ-КООРДИНИРАНО и СЪРДЕЧНАТА НИ ДЕЙНОСТ ЩЕ Е В „ЧЕРВЕНОТО”.

Преведено  на „български”:  мускулните групи, които ще участват, няма да са тези, които ние желаем. Заучаването на Двигателния навик ще е грешно,т.е. не изпълняваме ЦЕЛ-та си; Рискът от контузия, скача на 100-110% и ако това не ви е достатъчно ,в смисъл( Е к’во толкова, аз го правя за визия, не да ставам Олимпийски шампион!), работата извършена на висок пулс, когато тялото не е адаптирано, води до ИЗЛИШЕН СТРЕС , което води до отделяне на ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКИ НИВА НА КОРТИЗОЛ – който води до КАТАБОЛИЗЪМ ( обратното на Анаболизъм )- което води до ЗАГУБА НА МУСКУЛНА МАСА И НАТРУПВАНЕ НА МАЗНИНИ( най-често в областта на корема и бедрата). Така че, ако сте се питали, защо някои хора изглеждат по определен начин, въпреки че се „разцепват”( много подходяща дума) от тренировки, това е една от причините, а именно, че натоварването на което се подлагат е НЕ-АДЕКВАТНО ЗА ТЕХНИТЕ МОМЕНТНИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Много често същото се наблюдава при бивши спортисти, които след приключване на активна състезателна дейност, включвайки вече доста алкохол и хапване към диетата си продължават да тренират като на Лагер Сбор на Белмекен.

Второ: ПОСЛЕДОВАТЕЛНО…

Винаги съм си задавал следния въпрос – Ако oтида при някой родител и му кажа, че мога за 3 месеца да науча неговото НОВОРОДЕНО дете да прави задно салто и ходене на ръце ? Дали е възможно ?

А) Ще ми се присмее

Б) Ще извика полиция /психото/ ще разкаже на всички свои познати за Лудия

В) Ще ме набие

Г) Всички отговори са верни……….а+б+в

Който и отговор да изберете все ще е верен и не вярвам да има хора, които биха взели подобно изказване на сериозно. И въпреки това е ПЪЛНО с хора, които вярват на книги, списания, филми, разкази, истории, видения и т.н. от типа – ПЛОСЪК КОРЕМ ЗА 5 МИН…. ВЪВ ФОРМА ЗА 1 СЕДМИЦА… НЕВЕРОЯТНИ, БЪРЗИ РЕЗУЛТАТИ.. БЪДИ КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТ САМО С 2 ХАПЧЕТА ДНЕВНО…

Поднесено по този начин звучи доста гадно. Всеки един от нас е вярвал в даден момент от живота си в бързите резултати – пари, коли, форма, постижения…). Забелязали ли сте как най-често в нашия живот тези неща, които се случват рязко и изведнъж не са особено приятни: Падане..”Сецване”…Счупване…Пукане…Пожар..и т.н.

Аз поне не се сещам за за някой, който „изведнъж стана Доктор.. или случайно вчера стана Шампион.. Милионер… Йога… за 1сек /мин/ ден направи къща, „изгради тяло” . Може би  в този ни живот е необходимо да положим усилия за нещата, които остават, които са ценни, които си струват. Ако не къртовски усилия, то поне адекватни такива. И разбира се, ако не става по този начин, винаги може да прочетете „Тайната/The Secret” или да Запалите свещ (Със сигурност няма да навреди,но аз лично смятам, че във второто има повече смисъл).

Не вярвайте на хора, които искат да ви убедят, че за „отрицателно” време ше постигнете „невероятни ” резултати. Първо се научете да ДИШАТЕ и ВЪРВИТЕ правилно, а чак след това да БЯГАТЕ… СПРИНТИРАТЕ… СКАЧАТЕ… ПРАВИТЕ САЛТО/ФЛИК-ФЛАК… или Комбинация от 6 удара в бокса . Реално си има физиологично време, което е нужно на човек, за да се адаптира към даден дразнител… преди това имаме Заучаване… Генерализация… Автоматизация… (Високо Спортно Майсторство). Това е една доста обширна тема, но моят съвет е да запомните наколко числа:

27… това са дните,които са нужни за изграждане на един НАВИК!

10… това е МИНИМУМА от време (като процентно съотношение ), който е нужно да отделите за положителни резултати.

(например: ако съм бил Двигателно Не Активен  за  3год. (36месеца), колко време МИНИМУМ ще ми е нужно за да „вляза” в нещо, като Форма на Двигателна Активност? Тук разбира се говорим за двигателно не активен, но не поради обективни причини (заболяване/катастрофа и т.н.). А сега помислете, ако числото е 10,15,20години…?)

Постепенно-то е различно в различните занимания. Всеки един спорт си има своя специфика. Разбира се и при Спорт за Всички важат сходни правила. Така че, ако сте си избрали някакъв тип дейност е добре да се доверите на този инструктор/треньор/гуру и да се надявате, че прави разлика, между „състезател и любител”, както и между „дете и възрастен”. Ако си говорим честно, Вие много добре ще усетите какво имам в предвид, ако разсъждавате реално. Няма проблем в това да имате „мускулна треска”, това е съвсем нормална реакция при адаптация на тялото към отпадните продукти на обмяната на веществата и т.н., но трябва да правите разлика между „това ” и „невъзможността 1 седмица да си движите адекватно ръка/крак/врат …”. И за да разсея съмненията,какво искам да кажа:

Не! Не е нормално, да се случва пример 2..

Не е нормално да не може да се възстановите по 1 седмица от така-наречената Ви тренировка. Ако вашият инструктор/ треньор/ гуру  !!ПОСТОЯННО!! Ви причинява това и Ви убеждава, че е нормално.. Съжалявам! Той е НЕ-АДЕКВАТЕН.. Сменете го! Колкото по-бързо толкова по-добре. Разкажете на приятели и познати, на собственика на учреждението, защото иначе Вие Подкрепяте Незнанието , Некомпетентността, Престъпната небрежност!! Съжалявам, ако съм ви прозвучал, прекалено груб или осъдителен, но каквото прилагам на себе си, това прилагам и към другите хора. Изисквам много от себе си и от другите! Което разбира се е мой избор и не ангажирам никого с него.

За Край на тази 1ва част искам да ви цитирам една от мислите на Сосай Мас Ояма, създателят на карате Киокушин, известен още като „Божията ръка” ( убивал е бик с един удар..и още много свръх-човешки неща) : „За да станеш добър в едно нещо е нужно да го правиш -1000дни. За да станеш Майстор-10 000дни

Стоян Стаматов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature