Постепенно, Последователно, Постоянно Част 2

част 2

„Петата ракия..ех петата ракия..за петата ракия могат да се напишат трактати.” Какво общо има това с темата ли?Ами нищо,просто това е един доста интересен разказ,който ви препоръчвам да прочетете и ще ви дам линк към края на статията.

Да се върнем на 3те П-та. Изяснихме си за 1 и 2…време е за 3то-то П – Постоянно !

Защо толкова наблягам на Постоянно? Започвам малко по-отдалеч. Случвало ли ви се е  да познавате или виждате хора, които тренират от години, „раздават” се в залата, на стадиона, във фитнеса и винаги изглеждат по един и същи начин. Ако тази визия/ форма/ резултати е добра, значи всичко е наред, но често това не е  така. Замисляли ли сте се защо се получава така? Аз лично, когато бях един виден представител на бургаските фитнес зали( роден съм и съм отраснал в гр.Бургас) съм виждал стотици такива случаи.Познавах тези хора, когато започвах с тренировките, след години отново ги виждах, след още години отново и… те си бяха същите. Буквално! Въпреки, че за някои от тях знаех, а с други си бях говорил, че са направили, такива и такива „цикли”, с тези и онези препарати( тема, която ще обсъдим обстойно в следващите статии). Тогава просто си казвах: ”Еми,кофти ген?!” Звучи добре, измъква те от ситуации, дори се приближава до моята любима фраза ”Не бе,на мен ми е тежък кокала” J Е, колко да е тежък бе приятелю/ приятелке? Обратно на този така типичен контингент, за който ПОСТОЯНСТВОТО се изразява в прилагането на едни и също методи, тренировки, грешки и прийоми отново и отново, които разбира се водят до една и съща визия и резултати. Това не е ПОСТОЯННО-то, за което искам да си говорим. Точно това е, от което искам да ви предпазя. Това е нещото, за което не ви съветвам да жертвате години на безмислен труд от живота си. Това е ПОСТОЯНСТВО-то, което определям като ДЕБИЛНО!!! С цялото ми уважение към хората, които „си обичат да си тренират така и така и най-вече СИ ЗНАЯТ”.

3.Постоянно

Нашето Постоянно е малко по-различно. Изразява се основно в максимата, че е по-добре да се прави нещо отколото нищо, но малко модифицирано. Изяснили сме си Цел,Задачи,Средства и сме започанали Постепенно,Последователно да изграждаме нещо, било то навик/умение/тяло ..просто,не трябва да спирате. Добре е, когато се върви даден път да не се спира по средата или преди финала. Просто „keep on walking”.

По време на зимния сезон сме доста облечени, но означава ли това, че трябва да минем в режим на „хибернираща мечка”? Да, има пролетна умора, но означава ли това, че освен разходки и бира по парковете не трябва да правим нищо? Лятото? Ясно е..плажче, пресичка, да понапомпим бицепса. Замислете се колко „грешни” усилия влагате всяка година (или не влагате), за да се отървете от „зимните телесни спомени”. Замислете се колко по-трудно става това всяка година. Колко пари се хвърлят, буквално се хвърлят всяка година към средата на пролетния сезон, за да можем да се поизпънем на плажа без да се притесняваме от визията си. Разбира се има доста хора за които външният им вид въобще не ги притеснява. Живи и здрави! Здрав дух в здраво тяло.

Има хора, за които визията е всичко.

Всяка една крайност крие рискове. Аз по-скоро съм си поставил за цел, даже „целева зона” онези хора, които обичат да балансират с нещата, да запазват равновесието, за които „плочките ” не са всичко, но  и не обичат да чуват детски въпроси, от типа: ”Мамо, мамо, защо този чичко има цицки?” Ако сме се уцелили, Вие ме правите един много щастлив човек.

Не позволявайте целият труд, който сте положили да бъде унищожен за няколко месеца на запои и тежки софри. Разбира се, зимата не  е най-подходящият сезон за „онези” тренировки, но си има заместители. Да, има много празници и храната е калорична, традицията повелява. ПРОСТО НЕ СПИРАЙТЕ ДА ТРЕНИРАТЕ GODDAMN’!!! Няма човек покрай мен, който да спазва това правило и да приключи зимния сезон с видиш ли 10-15кг отгоре. Не си търсете оправдания. Щом веднъж сте поели по пътя, не спирайте да го вървите. Променяйте двигателния си режим, сменяйте тренировките, които посещавате, ако искате изкарайте Постите, просто не спирайте.

Абсолютно същото правило важи, когато сме си поставили малко по-високи цели в спортен аспект. Когато настъпи есенно-зимния период редица спортове, които се практикуват на открито преминават към закрити съоръжения и друг тип на подготовка, целяща развиване и/или запазване на качества.

Какво Ви спира? ”Аз много обичам да бягам”- Има пътеки/велоаргометри от всякакъв тип/гребни тренажори. „Аз обичам футбола”- Всекидневно се изграждат нови и нови закрити игрища…Схванахте смисъла!

Нека да обобщим:

-Цел,задачи,средства

-Постепенно, последователно, постоянно. Няма извинения. Сезонът за тренировки и двигателна активност е целогодишен, а не само от април до юни. Няма извинения. Крайностите от двата типа „кит–мега нацепен” не смятам,че има смисъл да четат тези статии. Няма извинения!

В следващата статия ще Ви дам един средно-статистически пример как може да променим себе си, като използвам реални случаи, лични грешки и успехи. С други думи преминаваме от теория към практика.

Извинявам се, ако на моменти съм прекалено краен и ако съм обидил някои от Вас и ако съм прекалил с нещо. Правя го без всякаква злоба и лошо намерение, като единствено искам да Ви помогна да не допускате най-често срещаните грешки, защото:

”Умният се учи от чуждите грешки”

Бъдете живи и здрави и…,а да,обещаната 5та ракия..НА-ЗДРАВЕ!

Стоян Стаматов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature