Подагра ли ?

.jpg

Много се говори за тази болест, а нищо не се прави…

Пикочната киселина е продукт на обмяната на пурините – аденин и гуанин.
Тези вещества се съдържат в месото, особено вътрешните органи. Очевидно всеки, който има подагра трябва да избягва карантия…
Да, но ако беше толкова просто, то лекарите щяха да са излекували всички, които страдат от подагра. Обаче нещата са малко по-интересни.

Подаграта се предизвиква от образуването на кристали пикочна к-на в ставите. Състоянието е изключително болезнено. Много хора с подагра имат и завишени плазмени нива на пикочна к-на. Други, въпреки болестта, имат нормални стойности. Очевидно, не е само това.

Фруктозата е необичаен захарид за консумация от хората. Не разполагаме със система, която да разгражда фруктозни полимери. Единствените източници на фруктоза, които можем да усвоим, са от плодове или мед, където е свързана с молекула глюкоза(трапезна захар). Всеки знае, че като хапне 1-2 лъжици мед, води до непоносимост, с плодовете също е трудно да се прекали.
Иновация за човека е свръх консумацията на фруктоза, под формата на подсладител – глюкозо-фруктозен сироп/фруктозен царевичен сироп. Благодарение на хранителната индустрия, той е масова суровина последните 30години. Влага се в сладкарски изделия, газирани напитки и други високо рафинирани продукти.

А какво се случва, когато наводним тялото си с фруктоза?
Включва се в обмяната на въглехидратите, като веднага се конвертира до фруктозо-1-фосфат. Защо тялото реагира така е загадка на еволюцията, но при всички положения, еволюцията не желае свободна фруктоза в човешкия метаболизъм. И така, няколко чашки Кола „осигуряват“ значително количество фруктоза за черния дроб. А това ще доведе до голяма необходимост от фосфатни групи, за да се образува фруктозо-1-фосфат, намаляйки образуването на АТФ(аденозин-3-фосфат) – донора на енергия в клетката. Недостигът на АТФ пък води до активиране деградацията на аденин и образуването на пикочна к-на. Инцидентно, фруктозата трябва да се „прати“ някъде и директно отива към мастните депа, чрез повишените триглицериди, а в допълнение предизвиква и инсулинова резистентност. Подаграта не закъснява и казваме чао на дробчетата в масло.
Допреди 100години само богатите са можели да си позволят достатъчно захар, за да имат подагра. Сега е допълнинение към метаболитния синдром и „достъпна“ за всеки.

Може би фруктозата предизвиква инсулинова резистентност, която води до подагра, следствие от ежедневните ни навици…

Толкова.

Благодаря за вниманието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature