Олимпийски надежди

надежди

Олимпиадата е в разгара си…
Как високо разрядните спортисти могат да използват хронобиологията в своя полза и да бъдат с една крачка по-близо до златото? Как да бъдем по-здрави и енергични?

Вниманието към детайла прави цялата разлика при елитните спортисти, спрямо обикновения трениращ. Един от тези детайли са циркадните ритми. Не сте чували за тях? Малко са и хората в България имащи представа за тази наука…

Да спечелиш златния медал не е въпрос само на талант!! Атлетите тренират десетилетия с различни екипи и треньори, планират всеки един аспект от подготовката и изпълнението, следят здравните си показатели периодично, за да бъдат във върховата си форма по време на състезание. За много модерни атлети хронобиологията не е чужда материя, имат представа за циклите на спане-бодърстване и как те повлияват постиженията.

Накратко за предимствата от интегрирането на хронобиологията в спорта(и не само!)…

Професията спортист налага чести пътувания, смени в часовите зони. Последните изследвания в областта, предизвикаха и появата на пазара, на много интересни устройства и технологии в полза възстановяването и следенето на биологичния часовник. Естествено, те не са достояние само за космонавтите. Макар и сравнително нови, вече са използвани от 115 атлета от Холандия, Белгия, Австралия, Великобритания и САЩ в подготовката за Рио 2016.
Важно е да се отбележи, че смяната на часовата разлика с 1 час, изисква от организма 1 ден да се адаптира адекватно. Представете си ако трябва да прелетите няколко хиляди километра в рамките на месец…

Всички са чували за „джет-лаг“ и до какво води честото пътуване със самолет.
Разбира се, елитните спортисти имат достъп и до технологии, недостъпни за обикновените хора. Все още ли мислите, че всичко е химия? Има и много по-прости методи, чрез които може да коригирате/тренирате биологичния си часовник като Олимпиец.

Диетата, хранителните навици, вида спорт/упражнения, времето по което се прилагат, са също важна част към достигането на топ ниво във всеки един аспект от живота, не само в професионалния спорт!
Планирането, качеството и времето, по което се приема храната, оказват влияние върху усвояване, активност на чревни бактерии/ензими, респективно работоспособността и възстановяването на организма. Нерегулярното приемане на хранителни вещества/добавки води и до флуктуации в биологичните ритми, което от своя страна – до съответни (нежелани) метаболитни промени.

Повечето хора мислят елитните спортисти за свръхчовеци, но те имат същата физиология като нормалните. Десинхронизацията в биологичните цикли води до намалени физически/кординационни възможности, нисък дух и висок риск от травми. Пример за това е в момента провеждащата се Олимпиада – състезателите по плуване стартират чак в 22:00h. Причината? Американските зрители да гледат състезанието в „прайм тайм“… За да могат атлетите да покажат най-доброто от себе си, прилагат смесица от терапия със светлина(хромотерапия), мелатонин и внимателно подредени тренировки. Естествено, този план е направен месеци преди самото събитие! Добрата „настройка“ преди големия ден, води и до по-върхово представяне. Все още ли имате съмнения? Или просто „трябва да се назобите“?

Психологическият аспект е друг важен елемент! След така наречения „джет лаг“, например, има много по-висок риск от депресия, неспокойствие, взимане на погрешни решения, нарушен сън. Това е и основната причина елитните спортисти да наемат специалисти в областта на хронобиологията. Кристиано Роналдо е един от примерите за това, с неговия „sleep doctor“ и 150к хонорар!

Писнало ли Ви е, всеки път да се представяте по-слабо отколкото са реалните Ви възможности?!
Все още ли вярвате на псевдо-лекари, диетолози, фармацефти, хранителни специалисти и треньори, т.н. авторитети, които Ви вменяват полуистини, в полза финансовото си благо?
Адаптацията на някои от тези методики може да е и ключа към Вашия Успех! Не, не става въпрос само за високоразрядните спортисти, но и за обикновения човечец, който всяка неделя пали свещ, за да не се срещне с някоя злощастна „болест“. Цялата тази наука може да се интегрира към Вашия живот също толкова лесно, колкото четенето на тези редове. Идеята е от мен, но останалото зависи само от Вас!
Аз започвам моя олимпийки цикъл още сега!

Защо „модерната“ наука и установената парадигма девалвира иновативното/интуитивно мислене?
Всичко е само пари ли?
Постижения на всяка цена?
Конспирация?
Късмет?
Шуробаджанащина, може би?
Не зависи ли всичко от нас самите предимно?

Наука, изградена без интуиция, се нарича математика. Математиката само може да опише природата, без да я обясни. Човешкото знание(нужда) започва с интуицията, продължава в идея, и завършва с тестване на идеята…
Вие как мислите?

Ако сте от моя „отбор“ и имате нужда от помощ, просто се свържете с мен.

Успех, олимпийци!

Vae Victis…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature