Обичате ли плодови смутита?

ли плодови

Имате нужда да си набавяте енергия, но откъде?
От въглехидрати или от мазнини?
Забелележително и широко прието е, че плодовете и зеленчуците са много полезни за нашето здраве. 3 на ден, 5 на ден, или пък цял ден на плодове/зеленчуци…

Проблемът е, че всички доказателства за ползите са само епидемиологични(парадокс!), а това никога не доказва причина, а само връзка. Епидемиологията казва, че плодовете и зеленчуците са свързани с по-добро здраве.
От друга страна контролираните научни изследвания показват, че плодовете и зеленчуците не би трябвало да подобряват здравето. Проблемът на епидемиологията е, че не отчита, някои важни фактори, като например:
1. Бедност – социално-слабите имат най-ниски здравни показатели по всички критерии, независимо че не консумират плодове и зеленчуци.
2. Като се премахнат зеленчуците/плодовете от диетата, хората ги заместват с рафинирани захари и/или зърнени храни, което е и доста по-лошо от режим, при който се приемат плодове…

Не че съм върл привърженик на ниско-въглехидратния начин на хранене, но ключов момент в този абстракт е:
По-малко зеленчуци(плодове), по-малко ДНК-увреда, „Афроамериканците имат по-нисък прием на антиоксиданти спрямо белите и нивата на ДНК оксидация при тях е по-ниска „

Друго  изследване, което открих, е върху полски колоездачки. Аз също разполагам само с резюмето и затова не мога да кажа от какви източници са 5-те процента въглехидрати в техния режим. Чиста захар, ябълки или банани, не е релевантно, понеже количеството е пренебрежимо малко – т.е. нисък прием на растителни антиоксиданти. Резултат?
„Трите дена от ниско-въглехидратния режим, който се предхожда от гликоген-изчерпващи тренировки, водят до стимулация антиоксидантната защита в кръвта, при здрави жени с нормален цикъл, както в покой, така и при натоварване в максимален обем“.
Е не е зле, за три дена без „чушки и домати“.

Следващото отлично изследване е това:
„Екстрактът от зелен чай повлиява маркерите на оксидация само след хранене: дълготраен антиоксидантен ефект при диета без флавоноиди(растения)“. И тук, макар че има малко зелен чай(нерелевантно), ефекта е подобен: „намален оксидативен стрес върху ДНК, плазмени протеини и липиди, с промени в антиоксидантната защита“
Това изследване НЕ Е проведено при ниско-въглехидратна диета! Картофи, хляб и торта са били включени в менюто, което може да се види в пълния текст. Но забележете: „намален оксидативен стрес върху ДНК, плазмени протеини и липиди“. Плодовете са чудесни, когато ги пратим в коша. 🙂

И да припомня, ако не сте чели статията за подаграта, растенията синтезират антиоксиданти, за да предпазят себе си от оксидативен стрес, а не нас! Защо ли?
От друга страна съдържат и субстанции(антинутриенти/токсини), за да не послужат за храна на някое случайно животно/човек с развита храносмилателна система. Последните „удрят“ Вашите ДНК, липиди или протеини, всеки път когато си хапнете любимия плод…
Да, фруктозата е основен кандидат за оксидант с широко приложение.
Растенията, които не са култивирани от човека обикновенно съдържат малко фруктоза и я използват за примамка, за бъдат изядени техните плодове/семена и да се разпространят в природата. Но те произвеждат антиоксиданти, за да се предпазят именно от фруктозата. При бозайниците се случва същото, те синтезират пикочна киселина. Тя подобрява антиоксидантния капацитет на плазмата след приема на плодове. Повече за механизма тук.

Относно плодовете и зеленчуците и как те се отразяват върху липидния статус,а.к.а. холестерол. Оксидиран LDL-холестерол…  много здравословно.

И да, лутеин и зеаксаксантин има и в яйчните жълтъци!

В заключение растенията синтезират фруктоза, коята е едновременно вкусна, но и потенциално опасна за бозайниците. Аз поне не намерих някаква причинно-следствена връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и подобряване на здравето! А дори не съм разглеждал, като фактор, съвременните методи на култивиране, отглеждане, транспорт и съхранение.

Но преди да ме заклеймите за противник на растителната храна, ще кажа, че стресори(оксиданти) в малки количества, могат да доведат до положителна адаптация от страна на тялото. Процесът е известен като „хормезис“. Дали случаят с плодовете и зеленчуците е такъв? Вероятно. Нека всеки сам прецени за себе си.

Благодаря за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature