Защо пълнеем през зимата?

пълнеем през зимата

Който и да попитате, ще ви отговори, че покачването на телесната маса през зимата е нещо нормално.

Никой дори не се замисля, че човекът е единствения бозайник на планетата, който не отслабва през студените месеци. Дали е, защото си хапваме по-мазни храни или пък се движим по-малко? Стоим на топло?
А защо точно през есенно-зимния период, процента на болните се покачва тенденциозно?
Или пък трупаме имагинерни „токсини“, които на пролет да детоксикираме с най-новия, хипер-готин билков чай.

В природата процесите следват определена цикличност – смяната на деня с нощта, на сезоните – спрямо слънцето. За лунния цикъл ще поговорим друг път. Човекът, както и всеки един организъм на Земята са подвластни на тези Вселенски закони. Зимата е сезона, в който животните губят значителна част от телесната си маса, натрупана през лятото.

През зимните месеци деня става значително по-къс. Това е периодът, в който има по-малко хранителни вещества, повече студ и тъмнина в природата.
Ние притежаваме орган, който адаптира този 24-часов(циркаден)/сезонен ритъм, наречен Супрахиазматично ядро(SCN), играещ ролята на биологичен часовник, пейсмейкър.
Информацията, която анализира тази област, се получава от очите(ретината). Фотонната енергия(светлината) се превръща в електричен импулс, достигащ до хипоталамуса, където е локализиран SCN. Звучи скучно, но от този процес зависи всяка една реакция и правилното функциониране на целия организъм…

Основният проблем на съвременният човек в случая е невъзможността да „почувства“ зимния период. Интелектът ни е създал едно целогодишно лято, но под изкуствено Слънце.
Средата на живот е факторът, над който трябва да помислите!
Не ставайте роби на реклами за хранителни режими и чудотворни добавки. Да, външния резултат се постига бързо и лесно, но за сметка продължителността на живота Ви.

Вие избирате.

Следва продължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature