Витамин Е – витаминът на плодовитостта

Е

ВитаминЕ…

Понятието витамин Е описва група от 8 антиоксиданта: 4 токоферола(α-, β-, γ-, и δ-) и 4 токотриенола(α-, β-, γ-, и δ-).  Алфа-Токоферолът е единствената форма на витамина, която се поддържа в човешкото тяло и която е с най-големите концентрации в плазмата и тъканите. Алфа-токоферола е и с най-голяма значимост за нас и е акцент на настоящата статия.

ФУНКЦИЯ

α-Токоферол
Основната функция при хората е като антиоксидант, предпазвайки ни от свободните радикали, които се формират при нормален метаболизъм, както и от външни фактори като тютюнопушене или други замърсители. Липидите, които са основна съставка на клетъчните мембрани, са уязвими към окисление и деструкция от свободните радикали. Мастно-разтворимия витамин е уникален в свойството си да противодейства на тези процеси, а също така предпазва и липопротеините с ниска плътност(LDL). Липопротеините са частици изградени от липиди и протеини, пренасящи мазнини в плазмата, спрягани като „холестерол“. Конкретно LDL-а транспортира холестерол от черния дроб към периферните тъкани. Веднъж оксидиран, той представлява основен рисков фактор в развитието на сърдечно-съдово заболяване. Когато молекула алфа-токоферол неутрализира свободен радикал, неговия антиоксидантен капацитет се губи. Има други антиоксиданти, например витамин C, които имат способността да регенерират алфа-токоферола.

Съществуват и други функции, които не са свързани с антиоксидантната активност на витамина:

Алфа-токоферолът инхибира протеин киназа C, участващ в клетъчната сигнализация.

Влияе върху експресията и активността на ензими и молекули на имунитета и възспалителните клетки.

Витамин Е потиска агрегацията на тромбоцитите, като повишава вазодилатацията.

Изключително важен за сперматогенезета при мъже и узряването на яйчниковия фоликул при жени.

ДЕФИЦИТ

Такъв е наблюдаван при хора с остро недохранване, генетични дефекти засягащи трансфериращия протеин на алфа-токоферола, болести на храносмилателната система, засягащи мастната абсорпция. Острият дефицит се изразява основно с неврологична симптоматика, като нарушен баланс и координация(атаксия), засягане на сензорните нерви(периферна невропатия), мускулна слабост(миопатия) и увреда на ретината(ретинопатия). Трябва да се отбележи, че симптоматичен дефицит на витамина при здрави хора, които консумират храни бедни на токофероли, никога не е наблюдаван. Въпреки, че истински дефицит е рядко срещан, повечето хора не успяват да си набавят необходимото количество от витамина.

ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ

Сърдечно-съдови болести
Катаракта
Имунодефицити
Рак
Диабет
Деменции и Алцхаймер

ИЗТОЧНИЦИ

Храна
Основни източници на витамин Е са растителните масла(зехтин), ядки, зелени зеленчуци, авокадо. Всичките осем форми на витамина се срещат натурално в храните, като концетрациите варират.

Суплементи
Хранителните добавки обикновенно съдържат между 100 и 1,000унции алфа-токоферол(1IU има биологичен еквивалент на 0,67мг. вит.Е)
Изомера алфа-токоферол срещащ се в храните е и естествената форма на витамина(d-α-токоферол). Съветвам ви, ако търсите суплементи да търсите точно тази форма. Синтетичният алфа-токоферол, който се етикира като dl-α-токоферол(рацемична смес), има едва 50% биологична активност.
Естерните форми на витамина(сукцинат;ацетат) предлагат по-добра устойчивост на окисление при съхранение. Бионаличността и на двата е идентична с тази на свободния алфа-токоферол.
Алфа-токоферол-фосфатът е сравнително нова форма, смятана за по-усвоима и с по-висока бионаличност.

ТОКСИЧНОСТ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Няколко странични ефекта са наблюдавани при възрастни приемали 2,000мг. дневно, като резултатите не са категорични. Най-лошия сред тях е пониженото кръвосъсирване, което повишава риска от кръвоизливи. 1,000мг дневно е най-високата дневна доза алфа-токоферол, която не води до кръвоизливи при всички възрастни.
Някои лекари препоръчват прекратяването на високи дози витамин Е преди операция. Недоносените бебета са особено чувствителни към суплементацията и е необходимо тя да се контролира от педиатър.
Употребата на витамина паралелно с антикоагуланти, НСПВС(нестероидни противовъзспалителни) или при дефицит на витамин К да се прави само след консултация с лекар. Всички лекарства повлияващи усвояването на мазнините(холестирамин, холестипол, изониазид, орлистат, минерално масло, олестра) намалят абсорпцията на витамина. Антиколвулсни лекарства, като фенобарбитал, фенитоин или карбамазепин, намалят плазмените концентрации на витамина.

Ако статията Ви е харесала, споделете я и с приятели.

Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature