Витамин В-12

Б 12

Витамин В-12 е с най-голямата и комплексна структура от всички витамини и единственият, който съдържа метален йон – кобалт. Поради тази причина кобаламин е често използван термин за наименование на съединения с В-12-активност. Две са формите използвани в човешкото тяло – метилкобаламин и 5-диоксиаденозилкобаламин. При бозайниците кобаламинът е кофактор за само два ензима – метионин синтетаза и L-метилмалонил-коензим А мутаза.

Функция

Метилкобаламинът е необходим за функционирането на фолат-зависимия ензим метионин-синтетаза, чрез който се образува аминокиселината метионин от хомоцистеин. Недобрата функция на този ензим води до повишени нива на хомоцистеин и риск от сърдечно-съдови проблеми. Метионинът от друга страна е необходим за образуването на S-аденозилметионин – донор на метилни групи в много реакции като метилиране на ДНК, РНК и белтъци. Аберации в този процес водят до промени в хроматиновата структура и генната експресия, един от водещите белези на раковите клетки…

5-диоксиаденозилкобаламинът е необходим за ензима катализиращ реакции участващи в енергийния метаболизъм на липиди и белтъци, както и за производството на хемоглобин.

Дефицит
При здрави индивиди е рядко срещан, защото телесните запаси могат да надвишат 2,500мкг, употребява се в минимални количества и дори прием на 2,4мкг/ден е достатъчно да осигури оптимален баланс в тялото. При възрастни обаче, дефицит е сравнително чест, поради понижена функция на стомах, панкреас, тънко черво. Витамин В-12 може да се усвои и чрез пасивна дифузия, но процесът е крайно неефективен – около 1%!
Други причини могат да бъдат атрофичен гастрит и всички състояния, при които има намалена секреция на солна киселина; хирургична резекция на стомах/черво; синдроми на малабсорпция в тънкото черво; пакреатична инсуфициенция; вегетарианство/веганство; алкохолизъм; ХИВ-вирус; в много редки случаи наследствени мутации на ключовите ензими.

Леките форми на дефицит протичат почти незабелязано, с повишени плазмени концентрации на хомоцистеин и/или метилмалонил-КоА(метилмалонова к-на). Сравнително по-тежките водят до пернициозна(мегалобластна) анемия, неврологични проблеми като вкочанени/изтръпнали крайници, затруднено ходене, дисориентация, загуба на памет, деменция. Прогресията на невролигичните усложнения е постепенна, като симптомите не са обратими с В-12 терапия, особено ако са от дълго време. В 25% от случаите те са самостоятелен признак на дефицит, без наличието на анемия!
Раздразнен език, загуба на апетит и констипация са също признаци на недоимък.

Източници
Само бактериите могат да синтезират вит. В-12. Среща се в животински продукти като месо, риба(ракообразни/мекотели) и по-слабо в яйца и млечни продукти.
Сред суплементите е често влаган в мултивитамините, но се среща и единично под формата на цианокобаламин, метилкобаламин или аденозилкобаламин.
Странични ефекти не са известни, дори и при високи дози(включително инжекционно).

Край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature