Витамин В-1

Б1

Поредицата за витамините продължава с групата на В-комплекс. Тиамин или познат като В-1, е изолиран и описан още през 1930, и е едно първите вещества разпознати като витамин. Тиаминът в тялото се среща в свободна форма, както и в различни фосфорлирани(коензимни) – тиамин монофосфат(ТМР), тиамин пирофосфат(дифосфат;ТРР) и тиамин трифосфат(ТТР).

ФУНКЦИЯ

Синтезата на ТРР от свободен тиамин изисква магнезий, Аденозин трифосфат(АТФ) и ензима тиаминпирофосфокиназа. ТРР е коензим на четири мулти-компонентни ензимни комплекса(дехидрогенази) свързани с метаболизма на въглехидрати и верижно разклонени аминокиселини. Трите се срещат в митохондриите – пируват дехидрогеназа, алфа-кетоглутарат дехидрогеназа и разклонена алфа-кетодехидрогеназа. Тези комплекси играят важна роля за продукцията на енергия от храната в цикъла на Кребс. Левцинът, изолевцинът и валинът могат да се включват в този цикъл за производство на енергия, както и холестерол или като донори на нитрогрупи за синтеза на невротрансмитери, глутамат и гама-аминомаслена к-на(ГАБА). В допълнение към коензима ТРР, всеки комплекс изисква и коензимите форми на ниацин-В3(НАД), рибофлавин-В2(ФАД) и липоева киселина.

Транскетолазата катализира реакции в цитозола, в друг метаболитен път, познат като пентозо-фосфатен цикъл. Един от най-важните метаболити на този цикъл е рибозо-5-фосфат(d-Рибоза) необходима за синтеза на високоенергийни рибонуклеотиди като АТФ и ГТФ(гуанозин трифосфат). Нуклеотидите са структурни компоненти на нуклеинови к-ни, ДНК и РНК. Пентозо-фосфатния цикъл доставя и компоненти за няколко анаболни реакции – синтеза на мастни киселини чрез НАДФН, който е основен донор на електрони в тялото. Понеже транскетолазата намаля много по-рано при дефицит на тиамин, спрямо останалите дехидрогенази, то съдържанието и в червените кръвни клетки и нейната активност служат за ранен показател за статуса на витамина в тялото.

ДЕФИЦИТ

Берибери, заболяването следствие от остър тиаминов дефицит, е описано в китайската литература още 2600г.преди новата ера. Дефицитът засяга сърдечно-съдовата, нервно-мускулната, гастроинтестиналната, централната и периферна нервна система. Берибери се подразделя на сухо, влажно или стомашночревно, в зависимост кои системи са най-засегнати.

Основен признак при сухата форма(паралитична;нервна) е невропатията. Ранен белег е синдрома на изгарящите ходила. Други симптоми са анормални(повишени) рефлекси, както и намалена чуствителност и слабост в крайниците. Мускулна болка, слабост и трудност при клякане също са наблюдавани.

В допълнение към неврологичните симптоми, влажната(сърдечна) форма се манифестира от ускорена сърдечна честота, хипертрофия на сърцето, повишена водна задръжка(едем), метаболитна ацидоза, затруднено дишане, краен стадий сърдечна недостатъчност. Японската литература описва острата форма като „ШОШИН“. Най-честия причинител във Франция е алкохолизма.

Церебралното берибери може да доведе до енцефалопатия и психоза, особено при хора злоупотребяващи с алкохол!(Синдром на Вернике-Корсаков)

Тиаминпирофосфата е есенциален за метаболизма на глюкозата в гликолизата и цикъла на лимонената к-на. Намалената активност на тиамин-зависещите ензими лимитира метаболизма на пирувата и спъва цикъла на Кребс, а това води до ексцесивно натрупване на пируват и лактат. Лактатната ацидоза е състояние причиняващо гадене, повръщане, остра коремна болка, кома, синдром описван като гастроинтестинално берибери.

Причини за дефицит
Те могат да бъдат недостатъчен прием, повишени нужди или ексцесивни загуби на организма, консумация на анти-нутриенти, или комбинация от тези.

Неадекватният прием е основна причина за тиаминов дефицит в развитите страни. Той е често срещан сред ниско-доходната популация, чиято диета е богата на рафинирани въглехидрати. Кърмачета, чиито майки са дефицитни, са уязвими към развитието на детски берибери.
Алкохолизмът, който се свързва и с ниския прием на витамина и други нутриенти, е топ причинител в индустриалните държави.

Повишените нужди от тиамин могат да се дължат на усилена физическа дейност, треска, бременност, кърмене, растеж.

Ексцесивните загуби могат да ускорят тиаминовия дефицит. Пример за това е повишената диуреза, от лекарства, които пречат на реабсорпцията на тиамин в бъбреците и увеличават загубите чрез урината. Рискът е висок при пациенти на дългосрочна диуретична терапия, диабет болни, хората с бъбречна недостатъчност нуждаещи се от хемодиализа. Същото важи и при алкохолици, които поддържат висок прием на течности.

Анти-нутриенти или анти-тиаминови фактори в храната могат да допринесат за недостига на витамина. Такива фактори могат да бъдат микотоксини(плесен), фитати и тиаминази, които разграждат тиамина или го оксидират до неактивна форма. Консумацията на чай и кафе, води до постепенно изчерпване на запасите. Хората, които предпочитат суровоядоството, са с висок риск от такъв дефицит, понеже повечето тиаминази се инактивират при топлинна обработка.

ПРЕВЕНЦИЯ

Катаракта
Диабет и съдови усложнения

ЛЕЧЕНИЕ

Алцхаймер
Сърдечна недостатъчност
Рак
Метаболитни синдроми

ИЗТОЧНИЦИ

Хората си набавят тиамин от храната и от нормалната микрофлора на дебелото черво, въпреки че, приноса на последния още не е изяснен напълно.
Разнообразната диета би трябвало да осигури достатъчно тиамин на повечето хора. Храните богати на тиамин са плодове, зеленчуци, ядки, червено месо и карантия.
Тиаминът е разпространен и като хранителна добавка, като тиамин хидрохлорид, нитрат или дифосфат(коензимна форма).

ТОКСИЧНОСТ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Все още не е известна допустима горна граница, тъй като не са установени странични ефекти от приема на високи дози дългосрочно, понеже излишното количество тиамин се екскретира от бъбреците. Макар и много рядко, при високи интравенозни дози е наблюдавана животозастрашаваща анафилаксия.

Намалени плазмени нива на тиамин са наблюдавани при прием на антиконвулсни лекарства(фенитоин),5-флуороурацил при химиотерапия, диуретици особено фуроземид, както и при антибиотична терапия. Алкохолната консумация води до намален прием, усвояване, утилизация и повишена екскреция на витамина.

С това и приключва краткия обзор на тиамина.

Благодаря за вниманието, ако статия Ви е харесала, споделете я с приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature