А ти имаш ли дефицит на магнезий ?

.jpg

Магнезиевият дефицит може би е най-често срещаният хранителен проблем сред индустриалните държави в днешно време. Той е един от най-важните минерали за подържане електролитния баланс и метаболизма на клетките ни. С възрастта или при хроничен стрес, губим запасите си от магнезий в костите.

Днес съдържанието му в някои зеленчуци и ядки е спаднало с до 80%. Съвременното земеделие и технология практически стерилизира почвите, оставяйки ги с твърде малко или никакви минерали.
Изкуствените торове, хибридизация и генно модифициране правят зеленчуците бедни на магнезий, а освен това ние не можем да си го набавим и от други комерсиални храни:

 •  рафинираните зърнени – брашно,хляб,бял ориз и т.н. реално се премахват 80-97% от съдържанието му;
 •  рафинираните масла, не съдържат Mg;
 •  рафинираната захар, не съдържа Mg;
 •  наличието на антинутриенти, които пречат на усвояването и на малкото останал в храната Mg.
  За съжаление те заемат голяма част от трапезата на българина.

Друг е въпросът имат ли тези храни някаква полза за нашия организъм?
Истината е, че по време на война или бедствие, за да се избегне смъртността от глад, те са най-евтината алтернатива за правителството, така наречените храни от първа необходимост. Надявам се вече повечето от Вас си направиха своите изводи..
В заключение, освен ако не живеете в Африка, Сирия или в някои от горещите точки на света, то желателно е да обмислите принципите си на хранене… Винаги може по-добре!

От казаното дотук по никакъв начин не искам да Ви ангажирам със закупуването на определен продукт, просто днешната статистика, а и по-важното, моите наблюдения в клиниката и сред повечето трениращи, показват че ситуацията е критична.

Магнезият е изключително важен за нашето тяло:

 • необходим за синтезата на антиоксиданти, с които да борим безпокойството, умората, ежедневния стрес;
 • подобрява тонуса на кръвоносните съдове, подобрявайки циркулацията на най-малките в очите и ушите, давайки Ви по-остро зрение и слух;
 • нуждаем се от магнезий за оптимален гликемичен контрол и изграждането на костите;
 • участва в неутрализирането на киселини, а с това и поддържането на оптимално алкално pH;
 • ниските нива на магнезий водят и до по-нисък тестостерон и соматомедин-Igf;
 • и разбира се за сърцето, той е небходим за електропроводимостта, от която зависи и сърдечния ритъм(предпазва от аритмии, хипертония).

Магнезият би трябвало да се среща в питейната вода, но водата с високо минерално съдържание, т.нар. „тежка вода“ има неприятен за повечето хора вкус.

Може да си набавите магнезий от морски храни, ядки, семена, какао, зелени зеленчуци(богати на хлорофил), но тези храни не са евтини и както споменах минералното съдържание на повечето е крайно занижено. Добра алтернатива са домашните, малки производства, отдалечени от съвременните земеделски технологии или приема на магнезий под формата на хранителна добавка.
Стремете са да приемате 400-600мг. дневно, като стартирате от по-ниска доза.
Също така обърнете внимание в каква форма е – неорганичните са в пъти по-евтини, но и с по-нисък % усвояемост, съдържат примеси, водят до раздразнения на гастроинтестиналния тракт.
От органичните може да се постигне различна степен на бионаличност в различните тъкани, някои по-специални соли дори преминават в цереброспиналната течност на централната нервна система.
Друг приятен вариант е чрез гореща вана с разтворени кристали английска сол (магнезиев сулфат). В този случай, освен магнезия ще си набавите и сяра, която е дефицит при вегетарианците и веганите.
И разбира се, пробвайте нашите магнезиеви пудри, които са от световен лидер в производството на хелирани минерали, с фармацефтична чистота и качество…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

MaxHealth since 2010 - Powered by Nature